За гуакамолето:
2 малки, много узрели плода авокадо
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ малка глава лук, нарязана на ситно
1 малка червена люта чушка, с махнати семки и нарязана на ситно
1 зелен лимон - само сока
сол и черен пипер
За доматената салса:
2 средни по големина узрели домата, нарязани на кубчета
½ глава лук, нарязана на ситно
малко кориандър
За пълнежа с телешка кайма:
2 с.л. олио
1 малка глава лук, нарязана на ситно
350g смелено телешко месо (по възможност без мазнини)
½ червена люта чушка, нарязана на ситно
няколко капки сос Уорчестър
няколко капки сос Табаско
малко каенски пипер
съвсем малко кориандър
За сервирането:
2 готови меки тортии, затоплени на тиган
1 ситно нарязана маруля
100 г. сварен ориз
75 г. настърган чедър или кашкавал или пармезан
100 мл заквасена сметана
За гуакамолето, сложете авокадото, лука и лютата чушка и чесъна в блендър и пуснете за малко на ниска скорост докато стане на гъсто пюре. Добавете сока от зеления лимон и подправете на вкус със сол и черен пипер.
За доматената салса, смесете нарязаните на ситни кубчета съставки и оставете настрана.
За пълнежа: загрейте олиото в тиган и задушете лука за няколко минути, докато омекне. Прибавете каймата, чесъна и лютата чушка и запържете. Добавете всички подправки и свалете от огъня.
За да сервирате, поставете топлите тортии в чинии, разделете пълнежа между двете, покрийте със салса и малка нарязана маруля и завийте.
Сервирайте със сварен ориз, настъргано сирене (най-добре върху още топлия ориз), заквасена сметана и гуакамоле.