Какво е кадаиф
Kадаифът е направен от размесено с тънки струи вода брашнено тесто, нагрято върху котлон и разтеглените нишки на това тесто изсъхват в дълги съдове, така че да наподобява настъргана пшеница. Нишките след това се събират в чилета. В този вариант, конците се използват за направата на сладкиши с различни форми (тръби или гнезда), често с пълнеж от счукани орехи като този, използван за баклава. Кадаиф десерт се прави от наслояване на една подложка на кадаиф нишки и пълнеж от счукани орехи. Сладкишът се залива с разтопено масло, пече се до златисто кафяво, а след това се покрива със захарен сироп или мед. Кадаиф понякога се използва за направата на по-сложни сладкиши.
В Турция , само kadayif (настърган сладкиши; наричан още „тел kadayif“) е използван за направата на кюнефе – künefe със сирене – един от кралете на турските десерти. Прави се в кръгла форма от два пласта кадаиф, между които има фина плънка от прясно, безсолно сирене. Десертът се залива с мед или с много горещ сироп и се поднася с бита сметана и шам-фъстъци или орехи.
* 400-500 г кадаиф
* 200 г ядки (смес от орехови, бадемови и шам-фъстък - по желание само един вид)
* канела, карамфил
За сиропа:
* 2 ч.ч. захар
* 1 и 1/2 ч.ч. вода
* ванилия
За крема:
* 5 бр. жълтъци
* 500 мл прясно мляко
* ванилия
* 150 г захар
* 5 с.л. брашно
Разстиламе кадаифа, поръсен с начуканите на дребно ядки (по желание смлени), които сме смесили с канелата и карамфила и печем до златист цвят. Приготвя се крема като се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се пресятото брашно и ванилията. Млякото се кипва и се отдръпва от котлона. Млякото се добавя както се казва на косъм към яйчената смес и се бърка непрекъснато за да не се пресече. Прехвърля се в тенджерка и се слага на котлона. Вари се бавно докато се сгъсти. Приготвя се захарния сироп от захарта и водата. Сиропа се излива върху кадаифа, отгоре се покрива с крема.Украсява се с ядки.
* Може да се ползва нишестен крем. Има варианти когато крема е в средата, а отгоре пак нареждаме кадаиф и украсяваме със сметана и ядки.
* Този сладкиш е известен в Турция, Ливан и Гърция и има малки разлики в приготвянето му. Това е един гръцки домашен вариант.