Диетологът Огнян Симеонове забравил за месото от 8 години, а от 3 – и за всички други животински продукти като мляко и сирене. Казва, че да е веган е негов собствен избор и не иска да го налага на другите.
Когато сутрин отвори очи, най-много му се услаждат плодовете. Харесва му да „мушне” 6-7 праскови и преди да излезе от вкъщи – малко диня, стига да е периодът на динята. Компания на плодовете му правят различни ядки – шамфъстък, бадеми, лешник, бразилски орех. Обича годжи бери, спирулина, накисва чия, която набъбва, и я пие, защото е полезна и богата на омега-3 мастни киселини. Всички ядки задължително са сурови и предварително накиснати между 6 и 8 ч във вода. Така се активират полезните им качества, казва специалистът.
Прави си таратор от кашу
Кисне кашуто 6 часа, след това го пасира с вода и получава „чисто мляко, което е бяло и страшно вкусно”. Добавя му копър и краставичка и получава чудесен таратор. На обед си нарязва салата от над килограм сезонни зеленчуци. Така че купата му в жегите е пълна с домати, краставици, чушки. Слага си и филийка от собственоръчно приготвен хляб. За вечеря пак си прави големи салати. От готвените неща си облизва пръстите след ориз с много зеленчуци – броколи, грах, моркови, чушки, тиквички, които вари за двайсетина минути. А прияде ли му се нещо сладичко, угажда си с какаови ядки или мюсли.
Хлябът му не е с мая, а с квас
Използва брашно, смляно на воденичен камък, което купува от специализирани магазини за здравословно хранене. И тъй като според него най-вредното в хляба е хлебната мая, използва квас. За да направи своя хляб, диетологът слага в хлебопекарната 500 г вода, 500 г брашно, 125 г хималайска сол, 100 г квас, слънчогледови ядки, макови семена. Ароматният хляб е готов след 3 часа и 50 минути.
От хранителните добавки цени магнезия, който приема във вид на олио чрез втриване в коремната област. Така се усвоявал най-бързо.
Източник: списание “Рецепти за здраве“