Карфиолът е вкусен, красив и полезен зеленчук . Неговите съцветия са богати на калций, магнезий, манган, калий, желязо, флуор, цинк, мед, и каротин. Карфиолът е склад на ценни витамини - А, К, С, В1, В2, В6, Е, Н, и дори рядко срещания витамин U.
В допълнение, карфиолът може лесно да украси празничната трапеза. Не вярвате? Тогава опитайте тази рецепта. Ще очарова дори и тези, които не харесват този зеленчук пресен. От мариноването вкусът му се трансформира до неузнаваемост. От това количество продукти се получават 5 половинлитрови буркана.
Съставки:
1 кг карфиол
3 моркова
3 червени чушки
2 глави лук
20 зърна бахар
15 карамфилчета (може да ги пропуснете)
5 ч.л. оцет
50 гр.
5 с.л. захар
1,5 л вода
Приготвяне:
- Използвайте пресен карфиол, с хубав цвят и гъсти "розички". Разделете цветчетата и измийте.
- Нарежете чушката на кубчета, морковите - на резени, лука - на полумесеци. На дъното на предварително подготвените буркани поставете нарязаните зеленчуци.
- Отгоре покрийте с люта чушка, дафинов лист, бахар, карамфил, като равномерно ги разпределите по бурканите.
- Пригответе маринатата: Смесете водата, солта и захарта. Оставете да заври.
- Подредете карфиола в бурканите, като добре ги напълните. Залейте с вряла вода и затворете с капаци. След 5 минути отцедете водата. Веднага изсипете маринатата в бурканите. Добавете по 1 ч.л. ябълков оцет във всеки. Хубаво затворете.
- Завийте бурканите на топло и ги оставете така, докато изстинат.
За разлика от обичайното зеле, карфиолът не се съхранява дълго време в суров вид. Затова най-добре е да го мариновате за зимата, за да запазите ценните му витамини.