Палмовото масло - продукт с доста съмнителна репутация. Много от борците за здравословен начин на живот смятат, че то трябва да бъде напълно изключено от хранителния режим. Работата е там, че палмовото масло съдържа висок процент наситени мазнини , които повишават холестерола и допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Палмовото масло е съставено от течни и твърди фракции. Твърдите фракции много бавно се извежда от организма и се натрупва частично в стомашно-чревния тракт.
През последните години има много изследвания, които опровергават факта, че палмовото масло може да причини сериозни вреди на нашето тяло . Вярно е, че едва ли трябва да гледаме на тях като на достоверни, защото този продукт се използва активно от лидерите на хранително-вкусовата промишленост, които финансират подобни изследвания.
Палмово масло в продуктите
Има няколко причини, поради които производителите добавят палмово масло в храната. Първо - това е много евтина производствена суровина, и второ, се съхранява дълго време, а също така има способността да удължи живота на продукт.
Най-често палмово масло се добавя в сиренето/кашкавала, сметаната, маслото, заквасена сметана, кисело мляко, прясно мляко и кондензирано мляко. У дома лесно може да проверим тези продукти за наличие на палмово масло.
- Оставете малко парче кашкавал или сирене в топло помещение. Млечното сирене при такива обстоятелства би изсъхнало, а палмовото само леко се напуква.
- Разтрийте малко количество сладолед между пръстите си. Ако по ръцете ви остане едва видим слой, значи в сладоледа има палмово масло.
- Поставете киселото мляко или заквасената сметана в хладилника, след това нагласете температурата на 1-2 градуса. Натуралният млечен продукт при тази температура леко ще се сгъсти, докато "палмовият" не се променя на консистенция.
- Специалистите съветват да опитваме кондензираното мляко на вкус: те твърдят, че ненатуралното кондензирано мляко е леко горчиво на вкус.
Въпреки, че палмовото масло е вредно да се използват в хранително-вкусовата промишленост, то е много полезно като козметичен препарат за кожата . На неговата основа се базират много успешни козметични маски.