Рецепта, която ще стане любима на мнозина! Вкусни печени чушлета, наречени по начина им на приготвяне "пукани-мачкани". Цялата философия е в топлите запечени чушки, които се притискат (мачкат) с чукало и натъпкват добре докато не се изпълни съдът.
ПРОДУКТИ:
5 кг дребни чушки (още по-добре люти чушлета )
2 китки магданоз - ситно нарязан
2 скилидки чесън , ситно нарязан
1,2 л ябълков оцет
300 мл олио
20 чаени лъжички сол
10 чаени лъжички захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се запичат и затоплят. В топли стерилни буркани се поставят 5-6 чушки, заливат се с оцет, добавя се 1 шепа магданоз, щипка чесън и 1 чаена лъжичка сол. Веднага се притискат с чукало, хубаво, така че целият въздух да се измести. Съдът трябва да бъде пълен около 1/3.
След това се слагат още 2 реда чушки. Този път се добавя шепа магданоз, щипка чесън, 2 супени лъжици олио и 1 чаена лъжичка захар, заливат се с оцет и отново се натиска, за да искочи въздуха и хубаво да се намачкат. Така бурканът ще бъде пълен на 2/3.
Последният слой е от запечени чушки, които хубаво се подреждат и натискат. До ръба на буркана се допълва оцет, така че чушките да бъдат покрити с течност, прибавя се 1 чаена лъжичка сол, магданоз и чесън, и веднага се затварят.
Бурканите се подреждат в голяма кошница (или друг съд), завиват се с одеяло и се оставят така увити да се охлаждат до следващия ден.
Това е доза за 10 буркана. На всеки буркан отиват по 1 чаена лъжичка захар и 2 чаени лъжички сол. Използвайте големи буркани от 750 мл.