Ябълковият оцет открай време е известен със своите полезни и лечебни свойства, той запазва всички витамини на ябълките в непроменен вид. Съдържа доста ценни минерални вещества, органични киселини и флавоноиди, поради това често се използва за поддържане на здравето и красотата в домашни условия.
Основното качество на ябълковия оцет се състои в това, че той е изключително подходящ за отслабване, защото отлично изгаря мастните натрупвания и помага за намаляване на теглото.
Както вече споменахме, този оцет стимулира метаболизма и убива апетита, чудодейната му сила се проявява веднага след консумацията му, тъй като желанието да хапнете нещо сладичко изчезва мигновено. След 2-3 месеца са забележими първите резултати.
В никакъв случай не трябва да се употребява трапезен оцет, разреден с ябълкова есенция, тъй като всичко трябва да бъде натурално. Ябълковият оцет се разрежда по следния начин: в чаша топла вода (250 мл) се слагат 10 мл оцет. Ако полученият вкус не е много приятен, може да добавите лъжичка мед.
За да не се наруши зъбния емайл при консумацията на ябълков оцет, добре е той да се приема през сламка. След това устата да се изплакне с вода. И тъй като целта на употребата на продукта е отслабване, то е най-добре да се пие след всяко хранене.
Наред с полезните си свойства, ябълковият оцет има и противопоказания. Той не се препоръчва на хора, страдащи от стомашна язва, гастрити, повишена киселинност или непоносимост на организма към продукта.
Ябълковият оцет намира и външно приложение - в борбата с целулита и стриите. За тази цел в 300 мл вода се разтварят 40 мл оцет и с течността се масажират проблемните области. Това може да бъде неподходящо само при наличието на кожни заболявания.