Имаме една съседка в блока - Гинчето, която е царица на всички тестени изделия. В арсенала й има десетки рецепти за погачи, баници, питки, пици и всяка до една е невероятно вкусна! Последната красота, която всички вече опитахме, е тази Охлюв-погача - съвършеното съчетание от пухкаво тесто и ароматна плънка.
Охлюв-погачата на Гинчето
Продукти за тестото:
200 мл прясно мляко
25-30 г прясна мая или 7-8 г суха мая
1 супена лъжица захар
200 мл вода
8 супени лъжици олио
1 цяло яйце + 1 белтък
700 гр. меко брашно + малко за месене
1 супена лъжица сол
1 жълтък + 1 супена лъжица мляко за мазане
семена за поръсване
Продукти за плънката:
250 г фино сирене
100 г салам Мортадела или друг на вкус
50 г домашно пушено/сушено месо
60 г кашкавал/твърдо сирене
Всички количества могат да бъдат по желание, като можете да изберете и пълнеж за пица, например.
Приготвяне:
В дълбока купа се изсипват топло мляко, захар и мая, разбъркват се добре, за да се разтворят съставките и се оставят на топло място за 10 минути, за да се активира маята и да шупне.
След това добавете гореща вода, олио, яйце и белтък (предварително оставени на стайна температура), след което разбийте с кухненска тел до гладкост. Запазете жълтъка от второто яйце за по-късно. Изсипете брашното в течната смес и отново разбъркайте с дървена лъжица или кухненска шпатула.
Всички съставки трябва да се изравнят, брашното да поеме цялата течност и да се получи меко и лепкаво тесто. Потопете пръстите си в олио и с намазнени ръце отделете тестото от лъжицата и го оформете на топка.
Оставете тестото да втасва на топло място без течение, докато удвои обема си, 30-40 минути, през което време пригответе плънката. Може с продукти по желание, като най-добре е да използвате остатъците от хладилника, тоест това, което вече имате.
Аз използвах сирене, салам, шунка и парче кашкавал, така че смесих всичко и го използвах. Можете да настържете продуктите, да ги нарежете на кубчета или да сложите по-едри парчета, както желаете. Втасалото тесто се замесва с малко брашно и се разделя на две части.
Оформете две топки, след което всяка разточете на кора с диаметър 28 см или приблизително в зависимост от големината на тавата, в която ще печете погачата. Прехвърлете кората в намазнена тава, покрийте с кърпа и оставете да втаса половин час. След това потопете пръстите си в олио и направете улей на 2 см от края в кръг, в който ще сложите плънката.
Направете два такива кръга, единият от които е по-близо до центъра. В частта, където сте "бутнали" с пръсти, сложете половината от плънката върху едната погача и половината върху втората погача. Жълтъкът се разбива с една лъжица прясно мляко и парчетата тесто се намазват около плънката. Поръсете със семена и ядки по желание.
Включете фурната да загрява на 200 градуса, като през това време погачата малко ще втаса. Печете в гореща фурна за 25-30 минути или до златисто кафяво.
Оставете да се охлади за 5 минути, след което сервирайте.
Да ви е сладко!