Няма по-добра кулинарка от Гинчето в блока! За нейната ОХЛЮВ-погача легенди се носят - хем тестото е като пух, хем плънката е топ!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Няма по-добра кулинарка от Гинчето в блока! За нейната ОХЛЮВ-погача легенди се носят - хем тестото е като пух, хем плънката е топ!
Няма по-добра кулинарка от Гинчето в блока! За нейната ОХЛЮВ-погача легенди се носят - хем...
4486
Няма по-добра кулинарка от Гинчето в блока! За нейната ОХЛЮВ-погача легенди се носят - хем тестото е като пух, хем плънката е топ!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Имаме една съседка в блока - Гинчето, която е царица на всички тестени изделия. В арсенала й има десетки рецепти за погачи, баници, питки, пици и всяка до една е невероятно вкусна! Последната красота, която всички вече опитахме, е тази Охлюв-погача - съвършеното съчетание от пухкаво тесто и ароматна плънка.

Жива и здрава да е, че ни даде рецептата:

Охлюв-погачата на Гинчето

Продукти за тестото: 

200 мл прясно мляко

25-30 г прясна мая или 7-8 г суха мая

1 супена лъжица захар

200 мл вода

8 супени лъжици олио

1 цяло яйце + 1 белтък

700 гр. меко брашно + малко за месене

1 супена лъжица сол

1 жълтък + 1 супена лъжица мляко за мазане

семена за поръсване

Продукти за плънката: 

250 г фино сирене

100 г салам Мортадела или друг на вкус

50 г домашно пушено/сушено месо

60 г кашкавал/твърдо сирене

Всички количества могат да бъдат по желание, като можете да изберете и пълнеж за пица, например.

Приготвяне: 

В дълбока купа се изсипват топло мляко, захар и мая, разбъркват се добре, за да се разтворят съставките и се оставят на топло място за 10 минути, за да се активира маята и да шупне.

продукти за тесто

След това добавете гореща вода, олио, яйце и белтък (предварително оставени на стайна температура), след което разбийте с кухненска тел до гладкост. Запазете жълтъка от второто яйце за по-късно. Изсипете брашното в течната смес и отново разбъркайте с дървена лъжица или кухненска шпатула.

тесто за питка

Всички съставки трябва да се изравнят, брашното да поеме цялата течност и да се получи меко и лепкаво тесто. Потопете пръстите си в олио и с намазнени ръце отделете тестото от лъжицата и го оформете на топка.

омесено тесто

Оставете тестото да втасва на топло място без течение, докато удвои обема си, 30-40 минути, през което време пригответе плънката. Може с продукти по желание, като най-добре е да използвате остатъците от хладилника, тоест това, което вече имате.

продукти за плънка

Аз използвах сирене, салам, шунка и парче кашкавал, така че смесих всичко и го използвах. Можете да настържете продуктите, да ги нарежете на кубчета или да сложите по-едри парчета, както желаете. Втасалото тесто се замесва с малко брашно и се разделя на две части.

тесто на 2 части

Оформете две топки, след което всяка разточете на кора с диаметър 28 см или приблизително в зависимост от големината на тавата, в която ще печете погачата. Прехвърлете кората в намазнена тава, покрийте с кърпа и оставете да втаса половин час. След това потопете пръстите си в олио и направете улей на 2 см от края в кръг, в който ще сложите плънката.

тесто на кръг

Направете два такива кръга, единият от които е по-близо до центъра. В частта, където сте "бутнали" с пръсти, сложете половината от плънката върху едната погача и половината върху втората погача. Жълтъкът се разбива с една лъжица прясно мляко и парчетата тесто се намазват около плънката. Поръсете със семена и ядки по желание.

погача с плънка

охлюв-погача

красива охлюв-погача

Включете фурната да загрява на 200 градуса, като през това време погачата малко ще втаса. Печете в гореща фурна за 25-30 минути или до златисто кафяво. 

охлюв-погача с плънка

Оставете да се охлади за 5 минути, след което сервирайте. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft