3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
1 чаена ч. прясно мляко
1 чаена л.
1 пакетче суха мая
1 суп. л. захар
1 чаена л. сол
500-700 грама брашно
110 грама масло
370 грама сирене
Първо разтворете маята във вода. След това добавете захарта и изчакайте – трябва да се надуе.
Замесете тесто с изброените продукти, но без сиренето и маслото.
Оставете готовото тесто да втаса – това обичайно отнема около половин час.
Сега разделете тестото на три. Разточете 3 кори под формата на правоъгълник.
Обилно намажете всяка кора с масло, поръсете с натрошено сирене и оформете руло.
Намажете тавата с мазнина.
Нарежете с остър нож получените рула на малки парчета – около 2-3 см и ги подредете в тавата, но ги поставете вертикално.
Нека има повече място между отделните парчета, защото ще увеличат обема си. Най-отгоре намажете с разбития жълтък.
Оставете за 20-ина минути и печете на 200 градуса около половин час. Фурната трябва да е предварително загрята.
След като тутманикът се изпече, извадете го от фурната и го напръскайте с малко вода.
После покрийте с подходяща кърпа и оставете за четвърт час.