Ето и най-добрите рецепти за Тиквеник! Чудя се коя да избера за Бъдни вечер, всичките са божествени!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето и най-добрите рецепти за Тиквеник! Чудя се коя да избера за Бъдни вечер, всичките са божествени!
Ето и най-добрите рецепти за Тиквеник! Чудя се коя да избера за Бъдни вечер, всичките са божествени!
125868
Ето и най-добрите рецепти за Тиквеник! Чудя се коя да избера за Бъдни вечер, всичките са божествени!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тиквеник рецепта с готови кори

500 г готови кори
1 кг тиква
100 г олио1 и 1/4 ч.ч. (250 г) захар
1/2 ч.ч.

(100 г) орехови ядки
1/2 ч.ч. (100 г) галета
канела
ванилия
1/2 ч.ч. (100 г) пудра захар

Обелената и настъргана на едро ренде тиква се задушава в част от маслото до полуомекване, след което се смесва със счуканите орехови ядки, галетата и канелата. В тавичка, намазана с олио, се нареждат няколко листа от готовите кори, като се поръсват с подгрято олио. Върху тях се разстила част от тиквата и се поръсва със захар. Отново се слагат листа, плънка и т.н. Завършва се с 2-3 кори, поръсени само с мазнина. Баницата се нарязва на парчета и се пече в средно силна фурна. Поднася се поръсена с пудрата захар и ванилията.

 

Тиквеник с канела

пакет готови кори
маргарин
600 г тиква
150 г захар
1 ч.л. канела
50 г орехови ядки

Намазва се с нож тавата с маргарин, все едно е филия. Прави се смес от продуктите за плънката, като тиквата е настъргана, а орехите нарязани на дребно. На една кора се маже маргарин пак като на филия и се наръсва от плънката. Кората се навива по дължина, по-рехаво за да може да диша. Втора кора се маже с маргарин и се наръсва от сместа, но се навива около първата. Следващите кори се правят по същия начин. Обикновено корите в пакета са 14, затова се получават 7 рула и се слагат навити в кръгла тава. Запича се леко за 10 минути, след което се намазва пак с маргарин. Пече се около 15-20 минути в умерена фурна (200-250 С).

 

Сиропиран тиквеник с готови кори

400 г кори за баница
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи, счукани на едро
1 с.л. канела
олио - около 200 мл
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

Тиквата се настъргва, след което се изстисква. Добавят се орехите, канелата и захарта. Така плънката е готова. Вземат се корите - може по една, може и по две, но най-добре по една. Всяка се ръси с олио, от плънката с тиквата и се навива на руло. Нареждат се в намазнена тава. Залива се с 1. ч.ч. сгорещено олио.
Пече се стандартно - на около 180 С, около 20-30 минути, докато покафенее отгоре. Преди това е хубаво да се свари сиропа и след като го извадите от фурната го заливате с вече изстиналият сироп. Хубаво е да престои едно денонощие. 

 

Вкусен навит тиквеник

кори за баница
маргарин
За плънката:
настъргана тиква
захар
около 2-3 щипки сол
шепа галета или грис
едро счукани орехи
канела

Маргаринът се разтопява. Разгъва се пакетът с корите и се взима една кора. Намазва се цялата с разтопен маргарин и върху нея се слага втора кора, пак се намазва с разтопения маргарин и отгоре се слага още една. Върху третата кора, без да се маже с масло, се слага обилно от плънката. Завива се на руло и се слага в намазана с олио тава . Така се нареждат и останалите кори. Когато тавата се напълни, рулата се намазват с мазнина. В загрята на 180 С фурна, с включен вентилатор, се пече тиквеника докато се зачерви. Когато е готов се изважда от фурната, оставя се за десетина минути и се наръсва обилно с пудра захар.

 

Тиквеник с готови кори и глазура

500 г кори за баница
1.3 кг тиква
олио за намазване
захар - по 1-2 с.л. на руло
канела, ванилия, индийско орехче
орехи
За заливката:
2 бр. яйцa
1/3 ч.ч. прясно мляко
ванилия, щипка сода за хляб
За глазурата:
сок от 1/2 лимон
пудра захар

Тиквата се настъргва. Взима се една кора, намазва се леко с мазнина . Отгоре се слага друга кора, поръсена с канела, няколко прашинки индийско орехче, орехи и ванилия. Върху нея се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Поръсва се тиквата с 1-2 с.л. захар. Завиват се двете кори на руло. Повтаря се процедурата с останалите двойки кори. В тава, намазана с олио се постила на дъното една от корите. Върху нея едно до друго се нареждат рулата. Нарязват се напречно. Така се получават квадратчетата. Приготвя се заливката. Заливат се с нея квадратчетата равномерно. Тук-там отгоре се слагат малки парченца маргарин. Пече се в умерена фурна. След изпичането се напръсква с глазурата.

 

Бърза рецепта за тиквеник

500 гр.брашно тип 500
1000 гр.тиква
250 гр.маргарин
250 гр.захар
100 гр.орехови ядки
1 пак.канела на прах

Настърганата тиква се задушава в малко вода и мазнина
Прибавят се захарта, счуканите орехи и канелата
От брашното, маргаринът и охладена вода се замесва тесто,от което се разточват две дебели кори
Първата от тях се слага в тава, намазана с мазнина и върху нея се изсипва изстиналата тиквена смес
Отгоре се слага втората кора, надупчена с вилица на няколко места
Пече се в умерена фурна

 

Тиквеник с точени кори

800 гр.брашно тип 500
500 гр.тиква
100мл. олио
100 гр.захар
100 гр.орехови ядки
1 с.л.оцет
2 ч.л.сол
1/2 пак.канела на прах

Тиквата се почиства от кората и се настъргва на едро ренде, леко се посолява и се оставя за около час
От пресятото брашно, 1 ч.л. олио, 1 с.л. оцет, щипка сол и хладка вода, колкото е необходимо, се замесва тесто
Тестото се разделя на 20 топчета, покрива се с кърпа и се оставя да отлежи 20 мин
От топчетата се разточват питки, които се намазват с олио и се нареждат по четири една върху друга
Разточват се пет кори, с 5 см по-големи от дъното на тавата
Настърганата тиква се изстисква и се отстранява сока
Към тиквата се прибавят олиото, захарта, канелата и счуканите орехови ядки
Първата кора се слага в намаслена тава, като леко се набира (накъдря) и върху нея се слага 1/4 от плънката
Останалите кори се оформят по същия начин
Краищата на петата кора се защипват за останалите кори
Тиквеникът се нарязва на квадрати, наръсва се с олио и се пече в силна фурна, докато се зачерви отгоре. Готовият тиквеник се наръсва с пудра захар.

 

Лесен тиквеник

500 гр.кори за баница
800 гр.тиква
200 гр.захар
150 гр.орехови ядки
100 мл олио
30 гр.галета
1/2 пак.канела на прах
40 гр.пудра захар
Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с малко маргарин или олио, докато течността се изпари
Прави се плънка от задушената тиква, смлените орехови ядки, канела, галета и захар
Върху всяка от корите се слага по малко от плънката и се наръсва с олио
Кората се навива на руло, а рулото се навива като охлюв и се слага по средата на тавата
Около първата кора се редят и останалите, направени по същия начин
Тиквеникът се пече в умерена фурна до златисто оцветяване. Поднася се наръсен с пудра захар.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft