Сезонът на мандарини и портокали вече управлява и техния аромат и вкус усещаме навсякъде.
Тази сезонна рецепта е идеална за тези, които обичат цитрусови, свежи плодове и искат да ги консумират под формата на сладкиш
Необходими съставки:
- 6 яйца
- 150g захар
- 1 ванилия
- 150g брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- Компот или пресни мандарини
- 2 пудинг крема с вкус на ванилия
- ½ l портокалов сок
- ½ l сметана
Приготвяне:
За сладкишът отделете белтъците от жълтъците. Разбийте сняг от белтъците. Белтъка добре разбийте със захарта и ванилията. Брашното смесете с бакпулвера и добавете в белтъка.Постепенно добавете снега от белтъци в сместа.
Тестото се поставя в тавичка и се пече 15 минути. Оставете да се охлади.
Ако използвате мандарини от компот , изцедете и отделете ½ литър сок.
Ако използвате пресни мандарини , изцедете няколко, за да получите ½ литър сок.
Тогавам към една от двете опции добавите и ½ литър сок от потокал.
Отделете мандарини за украса, а останалите ги подредете върху охладения сладкиш
Сокът сварете и в него ратзворете пудинга ванилия. Нека се охлади.
Разбийте битата сметаната и започнете да поставяте слоеве.
В сладкиша поставете слой пудинг, така разбит. Спокойно може да си играете с поставянето на слоевете.
Украсете по желание.