Цветница е християнски празник , който се празнува една седмица преди Великден . Нарича се още Връбница , Вая, Цветна Неделя.
Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.
Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива, но да видим точно какво може да присъства на нея.
Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница, постът е много строг и свършва на Великден.
Всички други ястия, освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие откоприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната да не е мазна, защото все пак още са пости.
Сложете на трапезата различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Ако искате да направите сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки във форма на цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза.
Украсете със свежи пролетни цветя, които напълно съответстват в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова нека на този ден всичко да бъде цветно и красиво.
Закичете домът си с осветените върбови клонки, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.
Бяла риба с картофи и тиквички
Необходими продукти
400 гр. филе от хек
4 големи картофа
4 скилидки чесън
китка пресен магданоз
2 тиквички
100 мл бяло вино
сол, черен пипер, зехтин, сок отлимон
Чесън режем ситно, а картофите и тиквичките - на дебели колелца. Нарязваме и магданоза.
Намазваме огнеупорен съд със зехтин, поставяме на дъното половината от количеството картофи и тиквички, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наръсваме с половината от нарязаните магданоз и чесън. Отгоре подреждаме филетата хек и останалата част от картофите и тиквичките, Заливаме с виното, лимоновия сок и зехтина.
Печем в предварително загрята фурна на 180 ° C 30-35 минути. При поднасянето поръсваме ястието с прясно нарязан магданоз.
Вижте още рецепти:
Задушена пъстърва със зеленчуци
Още рецепти вижте тук