Истината за черния хляб : Поставете във вода и ще разберете дали сте измамени
Такъв хляб би трябвало да бъде произведен от пшенично или ръжено зърно , само по този начин запазва всички важни хранителни вещества.
Тайната на черния хляб е в богатството на фибри, витамин В и Е, селен, желязо, магнезий, цинк и други висококачествени химически съединения. Дори и в малки количества дава специално усещане за ситост и поради това експертите го препоръчват като предястие за премахване на нервност поради глад.
Важното при покупката му, е да проверите дали черния хляб е наистина “черен”, т.е.
Анонимен източник, който е добре запознат с методите на оцветяване на хляба , обясни, че в така наречения черен хляб за цвят се добавя всичко – кафе, какао, изкуствени оцветители, до червено вино… Методите, които използват производителите са различни.
Дори ръженият хляб не е такъв. Ръжен хляб може да се нарече само онзи, който съдържа минимум 30 процента ръжено брашно.
При ръженото тесто, качеството на глутенът е лошо, заради пукането на “мрежата” на глутена, което при печене прави невъзможно водата да се изпари от тестото.
Резултат на това е компактната структура на истинския ръжен хляб.
При пшеничното тесто качеството на глутенът е значително по-добро. Резултатът е еластична структура, която е добра за тези, които са болни или чувствителни към глутен .
В заключение на казаното по-горе – не е възможно хляб с по-голям процент на ръжено брашно, да е с мека структура, като пшеничния хляб!
Как да разпознаете истинският черен хляб?
Поставете във вода парче от средата на черния хляб. Ако хлябът побелее, а водата потъмнее, това значи, че е боядисан.
Черният хляб е твърд, компактен и има по-високо съдържание на влага от белия.
Черният хляб може да бъде еластичен.
Средата на черния хляб има по-дълбоки пори и има по-малък обем.
Черният хляб мирише различно от белия.