Как да разпознаем разваленото месо и да се спасим от излишни разходи и нежелани последствия?
Първото нещо, което не можете да забравите е срока на годност.
Цветът на месото е втория признак. Ярко червеното не означава, че месото е прясно, нито по-тъмният цвят не означава, че месото е развалено. Цветът зависи от експозицията на кислород, топлина и светлина в магазина.
В този случай, преминавате към третия знак - аромат.
Миризмата е най-сигурният показател за състоянието на месото. Дори и да почувствате лек дъх, не го купувайте!
Също така обърнете внимание и на повърхността на месото. Ако месото е слузесто означава, че бактериите вече са активни.
Ако пък купувате опаковано месо, не купувайте пакетчета, чийто срок е към края си.
Също така вижте дали има течност под месото. Ако месото дълго стояло опаковано, големи са шансовете да се събере течност под него.
Разклатете опаковката, натиснете месото с пръст и гледайте дали от страните изтича течност, така най-лесно ще определите.