Ябълки, орехи и тиква правят празника незабравим
Меденки, курабийки или сладки с орехи - дойде ли любимият на всички деца месец декември, неизменно се сещаме за аромата на уюта, а именно - канелата. Запретваме ръкави и започваме трескаво месене и точене на уханни домашни сладкиши .
Хубавия аромат на канелата се дължи на етеричното масло, което се съдържа в кората на растението. Освен в готвенето тази подправка помага и за лекуването и облекчаването на много болестни състояния. Стритата на прах кора, приета вътрешно с малко мед намалява болките от артрита. Има доказателства, че влияе на кръвната захар при диабетици, а заедно с това намалява и количеството на холестерола.
Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен и ароматен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.
Рецепта за Кекс със сушени плодове
Приблизителна цена: 10.50 лв.
Продукти: 300 грама сушени плодове (стафиди, кайсии, портокалови корички и др.), 1 ч.ч. ром, 140 г масло, 140 г брашно, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. смлян бахар, 1/2 ч. л. джинджифил на прах, 1/4 ч. л. смлян кардамон, 1/4 ч. л. смлян карамфил, 1/8 ч.л. смляно индийско орехче, 2/3 чаена чаша мусковадо (най-тъмната кафява захар), 1/3 чаена чаша бяла кристална захар, 3 яйца, ванилия, 100 г едро смлени орехи.
Начин на приготвяне: Накиснете от предната вечер сушените плодове в рома. Отцедете и запазете останалия ром. В купа пресейте брашното с подправките. В друга купа разбийте маслото с двата вида захар до побеляване. Едно по едно счупете яйцата. Накрая добавете и брашното. Изсипете плодовете и орехите и обърквайте с лъжица, за да се разпределят добре. Изсипваме сместа в подходяща за печене форма и печем 20-25 минути на 180 градуса или докато клечка, забита в средата, излиза суха. Извадете от фурната и докато е още топъл, го сиропирайте с рома.
Чурос с шоколад
Приблизителна цена: 4.50 лв.
Продукти: за тестото: 1 ч.ч. вода, 100 г масло, ½ ч. л. сол, 1 ч. ч. брашно, 3 яйца, 300 мл олио за пържене; за поръсване: 3 с. л. захар, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне: Водата за тестото се кипва заедно със солта и маслото. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Отстранява се от огъня и се оставя за 1-2 мин. да се поохлади. В горещото тесто се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяко следващо се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно. Тестото се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник. Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см. Изпържват се до златисто. Канелата и портокаловата кора се смесват със захарта и горещите чурос се овалват в тази смес.
Тиквени сладки
Приблизителна цена: 7.00 лв.
Продукти: 125 г масло, 1 ч. ч. захар, 1 яйце, 1 ч. ч. печена пюрирана тиква, 2½ ч. ч. брашно, 2 с. л. царевично брашно, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. ч. стафиди, ½ ч. ч. орехи, нарязани, 1 ч. л. канела, ⅓ ч. л. смлян карамфил, ⅓ ч. л. смлян бахар, ⅓ ч. л. смлян джинджифил, 1 ч. л. настъргана портокалова кора, за глазурата: 1 ч. ч. пудра захар, 2 ч. л. прясно мляко, 2 ч. л. глюкоза, 1 щипка настъргана портокалова кора, оранжева сладкарска боя
Начин на приготвяне: Маслото се разбива на крем със захарта. Добавят се яйцето и тиквата. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и содата. Разбърква се с царевичното брашно, подправките, стафидите и орехите. Смесват се тиквената и брашнената смес.
Върху хартия за печене с лъжица се сипват купчинки от сместа и се пекат 10-12 минути на 190˚С. Охлаждат се. За глазурата всички продукти се смесват добре в купа и сместа се оцветява с боята. Сладките се топват и се оставят да се отцедят върху решетка.
Щрудел с ябълки и орехи
Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: 1 пакет точени кори (400 г), 2 големи ябълки, 50–80 г орехови ядки, 4–5 с. л. захар, 2 с. л. галета, 1/2 ч. л. канела, масло за намазване, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват, настъргват се на ренде, поръсват се с едро смлените орехови ядки, захарта, канелата и се разбъркват добре. Корите се разстилат на кухненски плот. Три-четири от тях се подреждат една върху друга, като всеки лист обилно се намаслява с разтопено масло и се прегъва на две, тоест получават се 6–8-пластова кора. От корите и плънката се навиват рула, чиито краища се притискат, за да се запечатат. Готовите щрудели се прехвърлят в намаслена тава, като по повърхността им се правят малки разрези. Пекат се до зачервяване във фурна на температура 200 градуса, след което се поръсват с пудра захар и се сервират.