Леля Митра беше македонка. Такава баница като нейната не съм опитвала досега! Ето рецептата -...
24 Октомври 2016
37496
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Котопита с пиле - деликатна баница , която произхожда от Гърция. Приготвя се бутер тесто и плънка, към която се добавя малко сметана за сочност.
В класическата котопита акцентът е върху подправките в тестото (обикновено индийско орехче) и комбинираната плънка: има пиле и кедрови ядки и шунка . Да, списъкът с продукти е голям, но резултатът си заслужава! С тази рецепта вашите кулинарни умения ще бъдат оценени.
Съставки:
300 гр. брашно
200 гр.
масло
500 гр. пилешко филе
200 гр. кашкавал
3 жълтъка
50 мл сметана
1 с.л. кедрови ядки
200 гр. шунка
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Смесете брашното, солта и смляно индийско орехче. Нарежете 150 гр. студено масло, добавете 2 супени лъжици вода, добавете сухите съставки и омесете тестото. Увийте тестото в найлоново фолио и пъхнете в хладилника за 30 минути.
- Загрейте в тиган 50 г масло, запържете в него ситно нарязаното пиле до златисто-кафяво, изсипете сметаната, добавете сол и черен пипер. Отстранете от огъня, добавете шунката, ядките, настъргания кашкавал и 2 разбити яйчни жълтъка.
- Разделете тестото на две части, едната да бъде малко по-голяма - за основата и бордовете. Поставете по-голямата част във форма с диаметър 26 см, така че да се покрият и стените на формата.
- Разпределете плънката върху тестото, покрийте с втората част на тестото, добре свържете краищата, намажете с останалия жълтък. Печете на 180 ° в продължение на 45 минути.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари