Лесни рецепти за сурова туршия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесни рецепти за сурова туршия
Лесни рецепти за сурова туршия
85294
Лесни рецепти за сурова туршия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвянето на домашни зимнини в това и туршия е народна традиция в България. Изключително популярно стана напоследък да се говори за сурова туршия , защото тя се приготвя лесно, става бързо и винаги тази туршия е много вкусна.

Сурова туршия със зелени домати

зелени домати - 5 кг.

моркови - 1 кг.
целина - 1 глава
чесън - 2 глави
оцет - 1 ч.

ч.
сол - 1 ч. ч.
вода - 4 ч. ч. студена

Редим в буркана целите надупчени с игла домати, морковите, нарязаната целина на филийки и скилидките чесън.

Заливаме с приготвената саламура от водата, оцета и солта.

Претакаме туршията 1 седмица всеки ден.  

Сурова туршия с люти чушлета

люти чушки - зелени

сол
оцет
вода
чесън - скилидки
черен пипер - на зърна
дафинов лист
копър - пресен

Почистете лютите чушки от дръжките. Наредете на дъното на голям буркан или няколко по-малки скилидки чесън, зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа и стръкчета копър.

Наредете чушлетата плътно в буркана. Залейте със саламура от оцет и вода в съотношение 1:2> След това излейте саламурата в тенджерка и добавете сол - на 1 компотен буркан 1 лъжица сол.

Сурова туршия за 10 дни

зелени домати

моркови
карфиол
краставички
чесън - обелени скилидки
люти чушки - "рибки" /по желание/
ЗА САЛАМУРАТА
вода - 4 литра
сол - 250 г
оцет - 250 мл
захар - 1 с.л. /по желание/

В три литрови буркани нареждаме зеленчуците. Посочените мерки са за 1 буркан 3 литра.

Възвираме саламурата и след като изстине, заливаме туршията. Започваме да претакаме туршията 10 дни.

Ако искаме туршията да има сладникав вкус, слагаме захар. 

Сурова селска туршия

моркови
зелени домати
карфиол
зеле
корнишони
целина - 2 - 3 глави
чесън - 3 - 4 глави
червено цвекло - 1 глава
вишневи листа - 100
люти чушки - 20 броя
сол
оцет
черен пипер - 30 зърна
натриев бензоат

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете. Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество. На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл. оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете туршията на хладно и претакайте 5-6 дена. Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук. След 20 ден селската туршия е готова.  

Сурова туршия в трилитров буркан

Има две разновидности на подреждането на зеленчуците в буркана с туршия. Може да редувате зеленчуците като ги подреждате по редове или вашата туршия може да е с размесени зеленчуци.

Марината на туршията: 100 г мед, 100 г захар, 100 г сол, 100 г олио, 0, 500 л оцет (да бъде ябълков), 7 зърна чер пипер и 7 зърна бахар.

И последното преди да завършим с нашата рецепта за сурова туршия ще ви дадем един съвет, каквато и туршия да правите най-добре е в най-горната част на буркана да поставите венец от целина и се долива с вода.

Буркана с туршията се затваря добре с капачка и се обръща с на обратно и се оставя да престои 5-7 дни. След този период нашата сурова туршия е готова.

Бърза сурова туршия

Пълни се буркан, или бидон със зелени домати(надупчват се с вилица,за да поемат от саламурата),моркови,краставички,целина-листа,чушки-сиврия,карфиол накъсан на розички,зеле на филии....

Залива се със студена вода.Изсипва се водата отново и я премерваме с канче(разграфено).На литър вода слагаме една кафяна чашка сол(морска).Изсипваме в буркана(бидона).Всеки ден се претака(изсипваш течността в тенджера и връщаш обратно).Така солта се разстваря,има обмен на саламурата и втасва по-бързо.Ако е топло времето става за около 4-5 дена до седмица.

Бърза и лесна сурова туршия

1 кг морко­ви, 1 кг зелени домати, 1 кг зелени чушки, магданоз, ко­пър, черен пипер на зърна, 1,750 л вода, 100 г сол.

Приготовление:
Измиваме и почистваме зеленчуците – дръжките на чушките подрязваме и ги надупчваме от страната на семето с игла. Надупч­ваме и доматите. Подреж­даме зеленчуците в бурка­ни, като прибавяме и под­правките.
Заливаме с охла­дена саламура, сварена от водата и солта. Затваря­ме бурканите с пластмасо­ви капачки и съхраняваме туршията на хладно мяс­то. Тази туршия втасва бързо.

Лесна сурова туршия

корнишони,
моркови,
зеле,
чушки,
малки главички кромид лук,
карфиол,
чорбаджийски чушки,
зелени домати,
целина,
главичка чесън,
няколко зърна черен пипер,
бахар
За маринатата:
15 супени лъжици оцет
3 супени лъжици сол
3 супени лъжици захар
10 аспирина

Изчистете, измийте и нарежете зеленчуците и ги наредете плътно в буркана. По желание може да се прибавят няколко зърна черен пипер и бахар. Продуктите за маринатата се разтварят в малко вода и се изсипват в буркана. Долива се вода до горе, така че да се покрият всички зеленчуци, които може да се притиснат отгоре с лозови или вишневи пръчки.
Претаква се и се долива с вода, тъй, че винаги зеленчуците винаги да са покрити. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft