Вкусни рецепти за ястия с кайма за всеки ден. Предлагаме ви подбрана колекция от ястия с кайма, които ще задоволят претенциозния ви вкус:
Продукти :
500 грама осолена кайма смес (свинско и телешко месо)
1 голяма глава кромид лук
2 филийки бял хляб, напоени в прясно мляко и изцедени
1 яйце
чубрица
сух риган
щипка кимион
прясно смлян черен пипер
щипка сода бикарбонат
1 / 3 чаена лъжичка сладък червен пипер
пресен магданоз
Нарежете лука много ситно .
Ако искате можете да го настържете, но ние вкъщи обичаме да го усещаме в кюфтенцата.
Нарежете на ситно и пресния магданоз.
Смесете всички продукти много добре.
Аз меся каймата доста време и след това я оставям да "cи почине" около 30 минути в хладилника.
Загрейте силно тиган с олио.
След като мазнината е достатъчно загрята, намалете малко котлона и с намокрени с вода ръце, оформете кюфтета и ги изпържете.
Готовите слагайте върху кухненска хартия.
Не покривайте с капак, за да остане хрупкава коричката им.
Необходими продукти:
1кг.
Начин на приготвяне:
1. Беконът и кашкавалът се нарязват на малки кубчета. Каймата се омесва с вегета черен и лют пипер на вкус.2. Разстила се кръг от кайма с дебелина 1-2см. поставя се плънка и се оформя голямо кюфте.3. Плескавицата се изпича на скара от двете страни.
Порции: 5 порции
Необходими продукти:
400г кайма250-300г бланширани картофи 1;2 глава червен лук4-5 стръка магданоз2с л доматено пюре эа эаливката150г настърган кашкавал1 яйце3 с л кисело мляко
Начин на приготвяне:
1 В малка тенджера се кипват 200мл вода слага се доматеното пюре и се раэбива Добавя се каймата и се бърка эа да стане на трохи.
2 След това се прибавят настърганият лук наситнения магданоз и нарязаните на кубчета бланширани картофи щом се зачерви сместа се прехвърля в подходяща тава. 3 Киселото мляко и яйцето се разбиват. Заливката се разпределя в тавата отгоре се поръсва с настърган кашкавал и ястието се запича 6-8 мин в предварително эагрята на 220 градуса фурна
Кюфтета с чушки
Порции: 6
Необходими продукти:
1 кг кайма смес
3-4 зелени чушки
1 гл. лук
1 вр. магданоз
1 с.л. чубрица
100 г кашкавал
1/2 ч.ч. смлени орехи
50 мл бяло вино
1-2 люти чушлета по желание
сол
Начин на приготвяне:
Лука се настъргва,чушките, лютите чушлета и кашкавалът се нарязват на много ситно. Размесваме много добре с месото, ситно нарязания магданоз, стритата чубрица, виното, начуканите орехи. Ако е нужно посоляваме и оформяме 6 големи кюфтета, които изпичаме на скара или на тефлон.
Порции: 8
Необходими продукти:
250 г. кайма
1 кг. картофи
1 гл. лук
1 скилидка чесън
1 морков
1/2 ч.ч. доматен сос
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол
олио
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко(кисело)
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Лукът, чесъна и моркова се нарязват на ситно и се задушават, добавя се каймата и се бърка докато каймата стане на трошички, прибавят се черния пипер, червения пипер, чубрицата. В тавичка нарязваме, обелените, на малки малки кубченца картофи. Изсипваме каймата, посоляваме, и разбъркваме, добавяме вода колкото да покрие сместа. Печем на умерена фурна около 30 мин.Заливаме с доматения сос и печем 5 мин. Смесваме яйцето, млякото, брашното и щипка сол и заливаме мусаката, печем до готовност на заливката.
Порции: 4
Необходими продукти:
250 г. кайма
1/2 ч.ч ориз
1 гл. лук
1 к.ч. доматен сос
1 малък морков
8 средни чушки
червен пипер
олио
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Ситно нарязания лук и морков се задушават добавя се месото бърка се месото да стане на трошички, добавя се доматения сос, черния пипер, червения пипер, магданоза, чубрицата, ориза, солта и се бърка. Сваля се от огъня и се пълнят почистените от семките чушки. Всяка чушка набождаме с вилица в края и редим в тава. Заливаме с 2 ч.ч. вода. Печем около 40 мин. на тих огън.
Порции: 4
Необходими продукти:
500 г. кайма
1 яйце
1 филия бял хляб
1 глава лук
черен пипер
чубрица
1 кг. картофи
1 ч.ч. бира
2 твърдо сверени яйца
1 морков
1 кисела краставичка
150 г. кашкавал
олио
сол
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с настъргания лук, натопената във вода и изстискана филия хляб, яйцето, черния пипер и чубрицата. Разстила се върху найлонов плик в правоъгълна форма. Настъргва се половината кашкавал върху цялата кайма, в единия край нареждаме по дължина нарязаното на четвъртини яйце нарязания на пръчици морков и кисела краставичка, завиваме на руло и внимателно прехвърляме в тавичка. Слагаме го в средата наръсваме с останалия кашкавал. Отстрани слагаме нарязаните като за пържене картофи, поръсваме ги с черен пипер поръсваме с олио и заливаме с бирата и 1 ч.ч. вода да покрие картофите и сол. Печем на умерена фурна до зачервяване на рулото и омекване на картофите.
Необходими продукти:
500 г. кайма
1 г.л. лук
1 яйце
1 филия бял хляб
Чубрица
Кимион
Черен пипер
Плънка:
1-2 гъби
100 г. кашкавал
100 г. пушено сирене
1 кисела краставичка
Панировка:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се слага в дълбок съд. В нея се слага настъргания лук, яйцето, накиснатия хляб без кората и изстискан, черния пипер, чубрицата, кимиона. Омесва се добре престоява най-малко 1 час в хладилника.
Разделя се на шест части. Разстилат се и се в средата на всяко парче се слага по-малко кубче от кашкавала, кръгче от пушеното сирене, резенче краставичка и парченце гъба, завиват се, оформят се като шницели. Топят се в брашното и после в яйце и се пържат до зачервяване на слаб огън.
Необходими продукти:
500 г. кайма
1 г.л. лук
1 яйце
1 филия бял хляб
Чубрица
Кимион
Черен пипер
Плънка:
1-2 гъби
100 г. кашкавал
100 г. пушено сирене
1 кисела краставичка
Панировка:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се слага в дълбок съд. В нея се слага настъргания лук, яйцето, накиснатия хляб без кората и изстискан, черния пипер, чубрицата, кимиона. Омесва се добре престоява най-малко 1 час в хладилника.
Разделя се на шест части. Разстилат се и се в средата на всяко парче се слага по-малко кубче от кашкавала, кръгче от пушеното сирене, резенче краставичка и парченце гъба, завиват се, оформят се като шницели. Топят се в брашното и после в яйце и се пържат до зачервяване на слаб огън.
Порции: 6
Необходими продукти:
800 г. кайма
3 филийки бял хляб
4 яйца
1 гл. лук
2 ч.ч. кисело мляко
40 г масло
олио
черен пипер
100 г настърган кашкавал
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с накиснатия във вода и изстискан хляб, 1 яйце, настъргания лук, сол и малко магданоз. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват леко. Нареждат се в тава с разстояние по между им. Заливат се със смес от 3 разбити яйца, киселото мляко, малко олио, черен пипер, сол и кашкавал. Слагаме в затоплената фурната и печем на умерен огън 10-15 мин. като ги извадим слагаме маслото отгоре да се разтопи и наръсваме с магданоз.
Порции: 7-8
Необходими продукти:
700 г кайма
3 глави лук
1 яйце
1 с.л. грис
1 к.ч. олио
2 домата
4 печени чушки
1 люта чушка
2 с.л. брашно
30 г масло
черен пипер
чубрица
дафинов лист
червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Към каймата прибавяме настъргана на ренде 1 гл. лук, грисът, черен пипер, чубрица. Оформяме кръгли кюфтета, овалваме в брашно и ги слагаме в 1 1/2 ч.ч. гореща подсолена вода с дафинов лист, сваряваме ги. Другите глави лук, нарязани на филийки, се задушават в олио, наръсват се с брашно и червен пипер. Прибавят се нарязаните на ситно чушки, люто чушле, домати задушаваме около 10 мин. и прибавяме към кюфтетата. Ястието кипва слагаме маслото и се оставя на тих огън около 15 мин., наръсваме със ситно нарязан магданоз.
Порции: 10
Необходими продукти:
500 г. кайма
1 ч.ч. ориз
40-50 лозови листа
1 гл. лук
1 скилидка чесън
1 к.ч. доматен сос
1 с.л. червен пипер
1 к.л. черен пипер
1 к.л. чубрица
1 с.л. нарязан магданоз
сол
олио
Начин на приготвяне:
Ако лозовите листа са пресни, измиват се и попарват във вряла подсолена вода. Смесват се каймата с ориза, настъргания лук и чесън, подправките, сол и доматения сос. С приготвената смес се свиват сърми в лозовите листа. Редят се плътно, една до друга в широк съд. Заливат се с 2и1/2 ч.ч. вода, притискат се с чиния и се оставят да къкрят на тих огън, докато се сварят. Заливат се с разтопено горещо масло.
Поднасят се с кисело мляко.
Необходими продукти:
0.500кг. кайма
1 яйце
2 филийки хляб
100мл. прясно мляко
100гр. кашкавал
лук
брашно
чубрица
черен пипер
сол
олио/зехтин
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с яйцето, надробените филийки, предварително накиснати в прясното мляко, нарязания на ситно лук, чубрицата, черния пипер и солта. От получената смес се оформят кюфтета, като по средата им се слага парче кашкавал. Овалват се в брашно и се запържват от двете страни в тиган с предварително загрята мазнина.
Необходими продукти:
0,500кг. свинска кайма
1 яйце
1 глава лук
2 филийки хляб
100мл. прясно мляко
сол
брашно
олио/зехтин
За пюрето:
0,500кг. картофи
50гр. краве масло
200мл. прясно мляко
сол
Начин на приготвяне:
Към свинската кайма се добавят яйцето, нарязания на ситно лук, солта, надробените филийки, предварително накиснати в прясното мляко, и солта. Разбърква се добре. Правят се малки кюфтенца, овалват се в брашно и се запържват от двете страни в тиган с предварително нагрята мазнина.
Картофите се сваряват, обелват се и се пасират. Добавя се маслото и солта, залива се с горещото прясно мляко и се разбърква добре до получаване на еднородна смес.
Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре.