У дома умираме за тези кюфтенца в РАЙСКИ СОС: Изчезват буквално преди да стигнат до чиниите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У дома умираме за тези кюфтенца в РАЙСКИ СОС: Изчезват буквално преди да стигнат до чиниите!
У дома умираме за тези кюфтенца в РАЙСКИ СОС: Изчезват буквално преди да стигнат до чиниите!
17896
У дома умираме за тези кюфтенца в РАЙСКИ СОС: Изчезват буквално преди да стигнат до чиниите!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези кюфтета са чудесна идея за обяд или вечеря. Те са много вкусни, не са много мазни, направени са от прости и здравословни съставки, но въпреки това стават сочни, никой не може да им устои. Кюфтета се правят с малко месо и зеленчуци. Зеленчуците се вписват идеално в тях и обогатяват вкуса на месото .

Освен това се приготвя и сос, в който кюфтетата се задушават и затова стават още по-сочни. Това са любимите ястия на съпруга ми и сина ми, хапват ги със скоростта на светлината. Ето какво ви трябва, за да ги приготвите и вие любимите у дома Мъжки кюфтенца :

мъжки кюфтенца

Мъжки кюфтета в зеленчуков сос

Продукти: 

  • 500 гр. кайма
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 3 филийки препечен хляб
  • трябват още сол, червен и черен пипер, подправки по желание (кимион, чубрица...)
  • брашно
  • олио

За соса:

  • 1 стрък праз лук
  •  500 гр.
спанак
  • 500 мл неутрална готварска сметана
  • подправки (сухи подправки, сол, черен пипер, чесън на прах или гранули)
  • 100 мл прясно мляко (ако е необходимо)
  • Приготвяне: 

    В по-дълбок съд се слага каймата. Отстрани нарежете лука на ситни кубчета, добавете го към месото и леко омесете сместа с ръце. Добавете яйцето, разбъркайте, след това добавете хляба.

    съставки кюфтета

    кайма с лук

    Използвах хляб за тост, като предварително го накиснах във вода и просто го натроших в сместа на по-малки парчета. Важно е да отцедите хляба от водата и да го намокрите леко преди да го добавите към месото и лука. Изцедете скилидките чесън през преса и ги добавете към месото. Ако нямате преса, нарежете ги възможно най-дребно или ги счукайте в хаванче.

    чесън в каймата

    кайма с подправки

    След това се овкусява на вкус със сол, черен и червен пипер и друга подправка по избор. Всичко се разбърква добре, за да се смесят всички съставки и да се получи хубава хомогенна смес. От омесената смес се оформят малки кюфтенца и се овалват в брашно, за да се изпържат с коричка.

    оформяне кюфтета

    топки от кайма

    Загрейте олио в тиган на котлона и изпържете кюфтетата, като ги обръщате от време на време. Кюфтетата се пържат по няколко минути от страна, докато хванат хубава коричка. 

    пържени кюфтета

    След като се изпържат се слагат в чиния, а в същото олио се запържва празът в олиото, в което са се пържили кюфтетата.

    За плънката: Празът се нарязва на ситно и веднага се запържва в олиото, на по-ниска температура. Когато празът започне да покафенява, добавете предварително нарязания спанак и запържете двете съставки заедно за още няколко минути.

    спанак в тиган

    След това се овкусява със суха подправка, черен пипер, сол и чесън на прах/гранули. Всичко се разбърква добре и се добавя неутралната сметана. Ако забележите, че сместа е много гъста, можете да добавите малко мляко, около 100 мл.

    спанак със сметана

    сметанов сос

    Когато сосът се сгъсти и започне да ври, намалете температурата на котлона и добавете кюфтетата. Разбъркайте добре и оставете за 5-10 минути, за да се задушат всички съставки и месото да поеме соса. Сервирайте веднага със свежа салата. 

    кюфтета в зеленчуков сос

    Да ви е сладко!

    кюфтета в спаначен сос

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft