Всички знаят, че няма нищо по-хубаво от домашен „Наполеон“ с обилно количество крем. Заредете се с малко повече търпение и се насладете на хрупкавия десерт, познат на мнозина по света!
Необходими продукти:
За блатовете:
Брашно – 600-650 грама;
Маргарин или масло – 350 грама;
Яйца – 2 броя;
Вода – 150 мл;
Сол – 1/8 чаена лъжичка;
Оцет – 1 супена лъжица;
За крема:
Мляко – 3 чаши с обем по 250 мл;
Яйца – 6 броя;
Захар – 1.5 чаша капацитет от 250 мл;
Брашно – 3 супени лъжици;
Вaнилия – на вкус;
Начин на приготвяне:
За блатовете в студена вода добавете оцета и разбъркайте.
Разбийте яйцата. Смесете водата с оцет и разбитите яйца и добавете сол. Разбъркайте.
Студеното масло натрошете на едро ренде и смесете с брашното с помощта на нож. В получената смес направете кладенче в центъра и изсипете яйчената течност. Замесете тесто и разделете на 10-12 равни части. Сложете ги в хладилник за 1 час.
Включете фурната до 180 градуса.
Всяка топка тесто оформете на тънък пласт до колкото е възможно върху пергаментова хартия. Изрежете кръг от тестото с диаметър 24-26 см. Направете няколко дупки с вилица и печете всеки блат до златисто около 15 минути. След това ги оставете да се охладят добре.
За вкусния домашен крем смесете захарта, яйцата и брашното. Изсипете студеното мляко. Разбъркайте. Поставете върху слаб огън до кипване (не трябва да се оставя да ври), като се разбърква непрекъснато. Добавете ванилията. Охладете.
След това намажете всеки блат обилно с крем. Сложете следващия блат и отново намажете обилно с крем. Сглобете целия домашен „Наполеон“. Натрошете остатъците от блатове с ръце и поръсете тортата отгоре и отстрани.
Преместете тортата в хладилник, за да се напои добре с крема.