Не знам за вас, но според мен, ако можете да изкарате зимата без тези люти чушлета , значи не е зима. Прекалено лесни са за приготвяне, като детска игра! Лютите чушки са богати на витамин С, който съдържат дори повече от лимоните, така че са отлична защита през зимния период. Ето какво ви трябва, за да си затворите най-вкусните люти чушлета в буркани :
Люти чушлета в буркани за зимата
Необходими съставки:
4 кг люти чушки
1 л алкохолна оцетна киселина (бял оцет 9%)
3 л вода
6 супени лъжици захар
7 супени лъжици сол
5 г консервант (не е необходим, ако правите пастьоризация)
Можете да използвате дребни, малки и тънки люти чушки, но по тази рецепта можете да направите зимнина от всякакви чушки, които харесвате.
Начин на действие:
Сварете оцета, водата, солта и захарта в широк и дълбок съд или голяма тенджера. Когато изстине малко сместа, добавете консерванта, ако искате да има дълъг срок на годност, но не е задължително, ако правите пастьоризация, така че изборът е ваш.
Отрежете дръжките на чушките. Измийте ги добре и ги отцедете от водата, след което ги напълнете в чисти и стерилизирани буркани. След това ги залейте с течността и ги притиснете с пластмасова преса-решетка. Затворете бурканите. Прочетете обяснението и подробностите за саламурата по-долу:
КОМЕНТАР: За да приготвите 2% киселинно-солен разтвор, който можете да използвате за маринатата на люти чушки, сладки чушки, кисели краставички или шарена салата, използвайте: 9% алкохолна киселина (бял оцет, който обикновено се използва за салати) и йодирана готварска сол .
Този киселинно-солен разтвор се приготвя по следната математическа формула: 9% : 2% = 4,5 литра течност. Тоест 4,5 – 1 = 3,5 литра вода. И така, към един литър оцет с подходящото алкохолно съдържание се добавят 3,5 литра вода, за да се получи концентрация от 2% киселина. А за солта:
Количеството сол се определя приблизително по следния начин: 1 равна чаена лъжичка е равна на 10 грама, а 1 равна супена лъжица е равна на 15 грама. За да се получи концентрация на сол от 1%, 1 чаена лъжичка трябва да се постави в 1 литър кисел разтвор.
Забележка: Когато разреждате ефективна концентрация (есенция 80%), трябва да имате предвид следните две неща:
- Киселината се налива във водата, а не обратното! (тоест първо се слага водата, след това се добавя киселината) и есенцията се разрежда в следното съотношение: 1 литър 80% киселина се разрежда с 40 литра вода, за да се получи 2% киселина.
Зеленчуците се нареждат в чисти буркани (предварително стерилизирани във фурна на 90 или 100 градуса или измити в съдомиялна) и се заливат със студения киселинно-солен разтвор с подправки на вкус.
Срокът на годност на така приготвената зимнина е около една година. По време на пастьоризация (варене за 10 минути при 70-100 градуса), тогава киселинността се намалява до 1%, добавят се сол и подправки на вкус.