Изпращайки продуктите в хладилника, ние сме 100% сигурни, че в студа те ще останат свежи най-малко една седмица. Но много често това води до загуба на вкус и бързо овехване. В идеалния случай всеки вид храна трябва да се съхранява на отделен рафт или в отделен контейнер. За съжаление, това не винаги е възможно. Какво да направим, за да запазим максимално дълго време свежестта и вкуса на продуктите?
Предлагаме Ви алтернатива: научете как да съхранявате правилно храната в хладилника, за да не тичате всеки ден до магазина. Първо, можете да си спестите време и на второ място, ще намалите значително разходите, тъй като продуктите ще останат свежи много по-дълго и няма да хвърляте храна
мляко
Забравили ли сте някога замразено мляко? Звучи малко диво. Но можете да го направите, ако не искате да го изхвърлите, а ви се налага примерно да заминете за няколко дни. Замразеното мляко има способността да разширява обема си. Преди да изпратите бутилката в хладилника, излейте малко от нея. След замразяване млякото трябва да се съхранява във фризера за не повече от 6 седмици.
сос
Нищо не допълва вкуса на месото така както соса. А пък безспорно най- добрият е този, който сте приготвили сами. За да си спестите време, можете да направите двойна порция и да замразите до следващия път. Просто вземете пликче за замразяване. Напълнете го със сос и го изпратете във фризера за 1 час. След това можете да изрежете соса във формата на кубчета и да го върнете във фризера. Добавете тези кубчета към чиниите с ястията ви, за да подобрите вкуса им.
жълтъци
Във вашата готварска книга със сигурност има много рецепти. Една от най-популярните съставки за готвене е яйцата. Но понякога се нуждаете само от белтъците им. Ако не искате да изпратите жълтъците в кошчето, изсипете ги в ледена формичка. Добавете малко количество захар или сол към тях и ги използвайте, когато са ви необходими. Защо да добавяте захар или сол? Така ще запазите жълтъка максимално дълго.
ягоди
За да запазите ягодите пресни и вкусни за по-дълго време ги съхранявайте в контейнер.
Салата маруля
Във вашата кухня има хартиени салфетки. Увийте ги с листата от маруля: те ще поглъщат влагата, а листата ще останат хрупкави и свежи за една седмица.
краставици
Ако поставите този зеленчук в хладилника ще остане свеж само за 3-4 дни. Но можете да удължите срока до 10 дни. Вземете торбичка, поставете краставици в нея , но не я затваряйте
ябълки
Вероятно малко плодове могат да останат свежи толкова дълго, колкото ябълките. Ако ги съхранявате в хладилника, те ще запазят свежестта си дори по-дълго, без да губят вкуса си!
домати
Не сте използвали всички домати, които сте купили на пазара? Изпратете ги в хладилника. Съхранявайте доматите сами в отделението за зеленчуци. Поставете ги с резниците нагоре. Всеки плод трябва да се премества със слой хартия. След това срокът на годност ще се увеличи до 10 дни.
Заквасена сметана и извара
Купувате ли извара и заквасена сметана в пластмасови контейнери? Обърнете ги с главата надолу и поставете на рафта в хладилника. В пластмасовия контейнер се образува вакуум, който възпрепятства възпроизвеждането на бактерии.
аспержи
Преди да изпратите пресните аспержите в хладилника, поставете ги в чаша вода. Това е най-лесният начин да увеличите срока им на годност най-малко два пъти.
Съхранявайте млечните продукти на най-горния рафт. Средните рафтове са предназначени за риба и месо. Долните - за зеленчуци и плодове. Такъв съвет със сигурност ще ви помогне да спестите парички и време.
Знаете ли други трикове? Оставете коментари и споделете съвети с нас и други читатели!