Всеки е запознат с продавания по магазините пастет, в който има добавени овкусители, оцветители, консерванти и както ли още не. Понякога пък ви се иска да се поглезите с вкусен и полезен пастет .
Това е рецептата за домашна паста , която става нежна и вкусна, чудесна е за мазане върху филийка хляб. Направена е от телешки или пилешки черен дроб. Основното нещо е да подберете някакъв вид алкохол. В рецептата е използвано бренди, но то може да бъде заменено с коняк или ракия, към които е добавена една чаена лъжичка мед.
Необходими продукти:
500 грама телешки черен дроб
500 грама масло
7 броя яйца
сол на вкус
черен пипер
3 супени лъжици бренди
3 супени лъжици червено вино
розмарин
риган
мащерка
босилек
2 скилидки чесън
1 брой лук
Начин на приготвяне:
В тенджера смесете брендито, виното, розмарина, мащерката, ригана и босилека. Сложете на слаб огън и оставете да къкри под затворен капак в продължение на 15 минути.
Почистете черния дроб и го минете заедно с лука през месомелачка, за да стане на кайма. Добавете брендито, смачканите скилидки чесън, разтопеното масло и яйцата. Разбийте сместа с помощта на миксер.
Покрийте тавичката с фолио и изсипете в нея получената смес, покрийте с втори слой от фолио. Запечете във фурната за 40 минути при 170 градуса.
Готовият пастет пуснете отново в блендер и го разстелете във формата. Оставете го да се охлади.
Нежен пастет от черен дроб – изненадващо вкусна добавка към сандвичите за закуска. Купешкият не може да се сравнява с него! Ето защо, не пропускайте да споделите рецептата с приятелите си!