Печеното пиле е едно от най-често сервираните ястия у нас за обяд или вечеря. Обикновено го поднасяме в комбинация с ориз, печени картофи или салата. Пилето обаче често пъти се получава сухо и въпреки че изглежда перфектно отвън, не е не означава, че отвътре е същото..
След дълго търсене открихме за вас перфектната рецепта за сочно печено пиле . Тези, които вече са го опитвали, твърдят, че при всяка хапка от него потича божествено вкусен сок! По тази рецепта може да се приготви пиле или кокошка, а защо не и пуешко? Ето какво ви трябва, за да си приготвите Най-сочното печено пиле :
Най-сочното печено пиле
Продукти:
1 цяло пиле
1 супена лъжица мащерка
2 супени лъжици италианска подправка
1 супена лъжица кимион
2 супени лъжици лук на прах
1 1/2 супени лъжици чесън на гранули
2 супени лъжици специална подправка за пиле
1 голяма лъжица сух бахар
1/4 лъжица сол
1 малка лъжица черен пипер
2 големи лъжици несолено масло
2 големи лъжици олио или зехтин
Приготвяне:
Количествата на подправките са предвидени за пиле с нормален размер, ако имате по-голямо, трябва да увеличите подправките и олиото (мазнината).
Поставете пилето върху голяма дървена дъска или върху голяма чиния. В купа се смесват сухите подправки, с изключение на мащерката. Това всъщност не е голямо количество подправки, тъй като по-голямата част от тях се губят по време на процеса на печене и затова понякога пилето става сухо.
Първо изсипете олиото (зехтина) върху пилето и го намажете добре и равномерно, докато се покрият всички страни на пилето. Има един трик, при който се отваря средната част на пилето, тоест пречупва се гръбнака, за да е плоско и да се изпече по-хубаво.
С помощта на чифт кухненски ножици отрежете задната кост, като режете от всяка страна, за да я премахнете. Обърнете пилето и го поставете плоско върху дъската за рязане. С две ръце натиснете силно пилешките гърди, за да счупите костта и да сплеснете пилето възможно най-добре.
В тази рецепта е използван точно този метод, тоест пилето изглежда "отворено" отзад. Месото се овкусява отвътре, а подправките се пъхнат във всички кухини и полепват хубаво по олиото.
Обърнете специално внимание на покриването на костите, защото месото в тази област се получава доста сухо. Сложете маслото в тиган или тава за печене и го сложете на котлона да се разтопи. Запазете малко масло за по-късно.
Поставете пилето с вътрешността към дъното на тавата. Отгоре се изсипва останалото масло.
Така се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час. След това се получава много сочно пиле с хрупкава коричка. Накрая поръсете със суха мащерка.