Птиче мляко- рецептата предавана от тефтер на тефтер по време на социализма, че чак стигнала до мен. Определено е най- добрата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Птиче мляко- рецептата предавана от тефтер на тефтер по време на социализма, че чак стигнала до мен. Определено е най- добрата!
Птиче мляко- рецептата предавана от тефтер на тефтер по време на социализма, че чак стигнала до...
99703
Птиче мляко- рецептата предавана от тефтер на тефтер по време на социализма, че чак стигнала до мен. Определено е най- добрата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тортата е известна с името “ Птиче мляко ” и е един от най-добрите десерти, който превъзхожда и пастилата и френския зефир. Не случайно „Птиче мляко” е първата торта, която е патентована по времето на социализма.

Рецептата е измислена от група сладкари под ръководството на началника на сладкарския цех в московския ресторант „Прага” – Владимир Гуралник, който е истинска легенда сред руските сладкари.

Тортата е пряко продължение на френския зефир с някои промени в рецептата, но си остава и до днес много популярна в цял свят.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

Голямата популярност десерта добива заради изобилието от възможности за
приготвянето. “Птиче мляко” са започнали да приготвят всички. Предприемчивите домакини също не са останали в страни: от бележник на бележник те преписвали рецептата на любимия десерт, видоизменяли го, допълвали го, усъвършенствали го …

Ние ви предлагаме да приготвите “ Птиче мляко ” с крем на основата на грис. Въпреки, че тази рецепта леко се различава от създадената от Гуралник и неговия екип, тя е също толкова нежна и невероятно вкусна!

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

 

Торта “Птиче мляко” с грис

Продукти за тестото:

• 160 грама пшенично брашно
• 200 грама захар
• 130 грама масло
• 4 яйца
• 40 грама какао
• 12 грама ванилова захар
• 12 грама бакпулвер
• 2 супени лъжици мляко
• щипка сол

Продукти за крема:

• 800 мл мляко
• 130 грама грис
• 300 грама краве масло
• 150 грама захар
• 1 малък лимон

Продукти за глазурата:

• 80 грама захар
• 50 грама сметана
• 40 грама краве масло
• 30 грама какао

 

Начин на приготвяне:

1. Смесете яйцата със захарта, ваниловата захар и щипка сол и разбийте с миксер. Сместа трябва стане бяла и да увеличи обема си.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

2. Разбийте омекналото масло, добавете към него пресятото брашно, бакпулвера и млякото.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

3. Добавете яйчената смес и старателно разбийте всичко с бъркалка.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

4. Разделете тестото на 2 части, към едната добавете какаото и разбъркайте. Другата част от тестото остава така както е .

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

5. Формата за печене леко намажете с масло, изсипете в нея тестото от единия цвят и печете на 180 градуса за около 10 минути. След това, по същия начин се пече блата от различния цвят. Готовността на печивото проверете с клечка за зъби. Изпечените блатове оставете да се охладят.

6. Подготовка на крема за тортата. В тенджера изсипете млякото, добавете захарта и гриса, варете на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. След това свалете крема от огъня и го оставете да се охлади.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

7. Измийте лимона, настържете кората и изстискайте сока му. Маслото за крема разбийте с висока скорост на миксера в продължение на 5 минути, добавяйки към него настърганата кора и лимоновия сок. Съберете маслената смес и грисовия крем и отново разбийте до хомогенност. Трябва да се получи гъст ароматен крем.

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

8. Сглобете тортата: Сложете на дъното на разглобяваща се форма за сладкиши тъмния блат, отгоре покрийте с цялото количество крем и върху крема поставете светлия блат. Внимателно притиснете блата отгоре с ръцете си, а после сложете изделието в хладилника за една нощ.

9. За приготвянето на глазурата смесете всички необходими съставки, поставете на слаб огън и варете при непрекъснато разбъркване до пълното разтваряне на маслото и захарта. Вижте колко лъскава и гладка изглежда глазурата на края на приготвянето й!

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

10. Извадете тортата от формата и я покрийте с глазура. Поставете десерта за още 30 минути в хладилника, след което можете да го сервирате на масата!

Торта Птиче мляко с грис-необичайно голяма и изключително вкусна!

Възможно е и вие да имате своя собствена рецепта за тази прекрасна торта. Независимо от това, би било чудесно, ако вашият кулинарен бележник се запълни с още един вариант за приготвянето му. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft