Който не е опитвал мусака с патладжани, нищо не знае! Само у нас още я правим с картофи - ето автентичната гръцка рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Който не е опитвал мусака с патладжани, нищо не знае! Само у нас още я правим с картофи - ето автентичната гръцка рецепта:
Който не е опитвал мусака с патладжани, нищо не знае! Само у нас още я правим с картофи - ето...
39796
Източник: i-woman
Който не е опитвал мусака с патладжани, нищо не знае! Само у нас още я правим с картофи - ето автентичната гръцка рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мусаката е сред най-известните балкански ястия. Има я в гръцки, турски и...

български вариант. Типично нашенският вариант на мусака е с кайма и картофи, а само можем да гадаем защо последните са добавени в рецептата - може би за "икономия" на материал или за да я направим по-хранителна, кой знае. Няма спор, че това е изключително любимо ястие на малки и големи, но ако опитате традиционната гръцка мусака с патладжани, ще останете приятно очаровани! Неземен букет от вкусове и аромати, който лесно не се забравя. А и да не говорим, че мусаката с патладжани и чушки е доста по-здравословна и диетична от тази с картофи. Ето рецептата за божествената Мусака с патладжани :

Мусака с патладжани

Необходими продукти:

  • 1 кг кайма
  • 2 глави кромид лук
  • 5 средно големи патладжана
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • 6 домата
  • 5 червени чушки
  • магданоз
  • зехтин
  • 200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се режат на колелца (патладжаните може и по дължина). Предварително накиснете патладжана в солена вода или просто поръсете кръгчетата със сол и изчакайте да се отдели горчивият сос. След това изплакнете хубаво и подсушете. В оребрен тиган запечете кръгчетата патладжан от двете страни, докато добият приятен загар.

В зехтин задушете лука, прибавете и каймата заедно със сол и черен пипер.

В намазнена тава започнете да редите патладжани, отгоре кайма, отгоре кръгчета домати и чушки (още по-добре, ако са печени), поръсете с малко олио и подправки. Редете така до изчерпване на продуктите.

Най-отгоре завършете с патладжани. Поръсете ястието обилно с магданоз и сложете да се изпече в умерена фурна.

Веднага след като извадите мусаката от печката, поръсете с малко рендосан кашкавал и върнете за 5 минути да хване златист загар.

мусака рецепта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft