Само чакам татко да ми донесе домашно мляко: Вечер я приготвям, а сутрин похапваме царски!...
10 Ноември 2016
161583
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тази рецепта е за всички фенове на нежните, меки и прпесни сирена ! Ако си мислите, че е трудно, се лъжете. Няма по-лесно нещо от домашната Моцарела .
Трябват ви само три съставки, кухненски термометър и малко търпение.
ДОМАШНА МОЦАРЕЛА:
Съставки:
4 л прясно мляко
1,2 л суроватка
1 ч.л. сол
Приготвяне:
- Суроватката трябва да е достатъчно кисела, престояла в продължение на 2-3 дни, а млякото - домашно и прясно. Солта не бива да е йодирана.
- Налейте млякото и суроватката в различни тенджери. Загрейте млякото до 85 градуса, а суроватката - до 72.
- Изсипете 1 литър изсипете в млякото и разбъркайте леко. Когато сместа стане на извара, изсипете и останалата суроватката. Свалете съда от котлона и оставете сиренето да престои в продължение на 20-25 минути.
- Покрийте голяма цедка със сгъната няколко пъти марля и излейте там изварената смес, като посолите с 0,5 ч.л. сол. Оставете да престои 20 минути.
- Обърнете отцеденото сирене и подправете с още сол, след което го оставете, докато изстине напълно.
- Пъхнете прясното сирене в хладилника за 6-8 часа. Готово!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари