Ябълките, лимоновият сок и джодженът отстраняват най-ефективно неприятния чеснов дъх, установиха американски учени, цитирани от "Дейли мейл". Зеленият чай, магданозът и спанакът също могат да помогнат, откриха изследователите.
Една от съставките на чесъна, алил метил сулфид (АМС), не се разгражда при храносмилането, поради което се освобождава от тялото чрез дъха и потта.
Ръководителката на изследването проф. Шерил Баринджър от университета в Охайо смята, че ябълките вероятно помагат, като премахват неприятната миризма на ензими в чесъна. Освен това всички ефективни храни били богати на полифеноли, които разграждат съставките с остра миризма в чесъна. Киселинността на лимоновия сок също помага. За да постигнете най-голям ефект, комбинирайте тези храни с чесън , където е възможно, съветва проф. Баринджър. В предишно свое изследване тя откри, че млякото може "значително да намали" концентрацията на химически вещества, които придават на чесъна дълготрайния му мирис. Малка чаша мляко от 200 милилитра може да ограничи присъствието на АМС в дъха с 50%, казва изследователката. Пълномасленото мляко дава по-добри резултати от обезмасленото и е по-добре да се пие по време на храненето, а не след това.