Толкова сочен и с нежна консистенция, че веднага се топи в устата, а изглежда толкова декоративно, че можете да го сервирате пред скъпи гости, дори и за най-празничните поводи.
При нас е редовен десерт, особено когато свекърва ми идва у нас, защото тя го прави и нейното мнение е много важно за мен. Състои се от 3 слоя - блат, пудинг и глазура, той е много богат и затова всички го обичат.
Имате нужда от няколко съставки и още няколко минути, за да ги смесите, след което просто го сложете във фурната. Вероятно имате всички съставки у дома, така че можете да го направите веднага и да го тествате на вкус. Моите ме молят да им го правя всеки уикенд, много го харесаха. Ето какво ви трябва за този сладкиш Черно и бяло :
Сладкиш Черно и бяло
Продукти:
800 мл прясно мляко
4 пакетчета ванилова захар (40-50 g)
2 пакетчета ванилов пудинг (общо 80 g)
За блата:
5 яйца
250 г захар
1 ванилова захар
100 мл олио
100 мл прясно мляко
250 г меко брашно
1 пакетче бакпулвер
30 г какао
За глазурата:
400 мл заквасена сметана
120 г пудра захар
Приготвяне:
Първо направете пудинга, защото трябва да изчакате да изстине преди да го сложите върху блата. Сложете 2 пакетчета пудинг с вкус на ванилия в дълбока купа и отделете около 100 мл от общото количество прясно мляко за разреждане на пудинга на прах.
Разбийте добре с миксер на по-ниска скорост или с телена бъркалка, а останалото мляко сложете в тенджера да заври. Щом заври, намалете котлона или оставете тенджерата настрана, след което добавете 4 пакетчета ванилова захар (или на вкус) и разбития пудинг.
При непрекъснато бъркане варете до получаване на желаната консистенция на пудинга. Пудингът трябва да се охлади напълно, а отгоре се покрива с прозрачно фолио, за да не хваща коричка.
За блата: Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците докато станат на пяна и стегнат. Добавете захарта към жълтъците и разбийте с миксер, докато се смесят в кремообразна гъста смес. Добавете ваниловата захар, олиото и млякото, след което продължете да разбивате, докато се смесят всички съставки.
Разбъркайте брашното, какаото и бакпулвера настрани и постепенно ги добавете към жълтъчната смес. Внимателно се смесват без да стават бучки от брашното. Когато сместа е загладена, смесете я с белтъчната пяна, като внимавате да запазите пухкавата й структура.
Намаслете стандартна тава за печене и я поръсете с малко брашно, като изтръскате излишното. Изсипете кафявата смес, която ще печете като блат, а след това с помощта на лъжица на отделни места сложете от пудинга, все едно слагате топки сладолед.
Така пудингът ще се разтече по цялата торта при печенето и ще бъде много сочен отвътре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Преди да приключи печенето, направете глазурата от 400 мл заквасена сметана, разбъркана с пудра захар.
Когато блатът е изпечен, се залива с тънък слой от глазурата, заглажда се и се слага отново във фурната да се пече на същата температура за още 10 минути. Когато сладкишът се охлади, сервирайте нарязан на кубчета.