Една доста бърза и лесна за изпълнение рецепта от сицилианската кухня. Съставките са лесно достъпни и евтини.
Продукти:
200 грама картофи вече сварени и пюрирани
100 грама брашно (брашното ще зависи от вида на картофите, може и да се добави)
2 чаени лъжички бакпулвер или сода за хляб
сол
2 супени лъжици пармезан/кашкавал
3 филии шунка
олио за готвене (царевично)
3-4 филии шунка
За плънката може да използвате и каквото ви харесва.
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги направете на пюре. Поставете пюрето в подходяща купа и добавете солта, пармезана, бакпулвера и брашното. Омесете всичко това докато получите меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко, добавете повече брашно.
На набрашнена повърхност разточете тестото и с кръгла формичка изрежете 12 броя топки. Върху половината от топките поставете малко парче шунка и малко пармезан/кашкавал. С другата половина се покрива и се прави запечатване на ръбовете.Както е показано на снимката.
В сгорещено масло, пържете по 3-4 минути от двете страни, след което ги оставене на хартиени кърпи, за да се изцеди мазнината.
Ако искате да се избегне пърженето, бихте могли да ги подпечете във фурната, предварително загрята до 200 градуса за около 12-15 минути.