Традиционната българска лютеница с червени чушки е един от най-полезните видове зимнина главно заради богатото ѝ съдържание на две безспорни антиракови съставки - капсацина от чушките и ликопена от доматите.
Но за да разширите списъка на полезната домашна зимнина и да създадете кулинарно разнообразие за семейството, тази есен направете и т.нар. зелена лютеница , която може да има различни названия в зависимост от региона, в който рецептата ѝ е запазена и се предава от поколение на поколение.
Ето как да приготвите този истински хит в зимнината!
зелени домати - 3 кг
чушки - 3 кг зелени
олио - 400 мл
магданоз - 1 връзка
сол - на вкус
Доматите се подреждат в тава, изпичат се, обелват се и се пасират или претриват в хаванче. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на много ситно. Загрейте олио в тенджера и изсипете зеленчуците.
Когато лютеницата остане само на мазнина, се прибавя магданозът.
Зелената лютеница се разсипва в буркани, които се стерилизират само 5 минути.
След отваряне на лютеницата бихте могли да поднесете със счукан чесън.