Тайната е в пакетчето! Ето какво добавят тарикатите към пържените картофки, за да станат чудно хрупкави и сочни отвътре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тайната е в пакетчето! Ето какво добавят тарикатите към пържените картофки, за да станат чудно хрупкави и сочни отвътре:
Тайната е в пакетчето! Ето какво добавят тарикатите към пържените картофки, за да станат чудно...
152085
Тайната е в пакетчето! Ето какво добавят тарикатите към пържените картофки, за да станат чудно хрупкави и сочни отвътре:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ще ви представим две рецепти за хрупкави и много вкусни пържени картофи , като в първата рецепта картофите се пържат в дълбоко олио, а във втората рецепта се пекат в тава, покрита с хартия за печене (и съответно са по-здравословни). И в двата случая пържените картофи са много вкусни и не изискват особени усилия и умения за приготвянето им. Ето какво ви трябва:

Най-хрупкавите и сочни пържени картофи

Продукти (рецепта 1):

1 кг картофи, нарязани на дълги пръчици

10 г сол

20 г бял и черен пипер или на вкус

10 г сладък червен пипер

10 г лют червен пипер

20 мл олио

1 пакетче суха мая (6-10 гр.)

10 мл восък

За овалване:

200 г царевично нишесте (царевично брашно)

10 г сол

10 г черен пипер

20 г черен и бял пипер

10 г червен пипер

10 г лют пипер

Приготвяне: 

Изберете твърди картофи, които не показват признаци на покълване, и ги измийте добре под течаща студена вода, за да отстраните пръстта и праха, с които обикновено се поръсват, за да се удължи срокът им на годност. След това ги обелете, след което ги измийте отново.

Докато се белят останалите картофи, вече обелените се слагат в купа със студена вода, за да не потъмняват. След това върху плътна дъска ги нарежете на тънки пръчици и ги поставете отново в съд със студена вода.

картофи пръчици

картофи във вода

 Когато приключите с рязането, излейте тази вода, изплакнете ги и налейте прясна студена вода. Оставете ги да престоят във водата за 15 минути.

През това време пригответе соса: В дълбока купа сложете едно яйце и добавете всички подправки. Можете също така да добавите подправки по ваш вкус, но те трябва да бъдат смлени, на прах. Добавете олиото и разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят. Разтворете маята в малко вода, след което я добавете към сместа.

сос за картофи

След като разбъркате добре сместа с маята, отцедете картофите от излишната вода и ги добавете в купата с готовия сос. 

разбъркани картофи

Нека купата е възможно най-широка, за да можете да ги разбъркате добре и всички картофи да са покрити с подправките.

брашно с подправки

В отделна купа смесете царевичното нишесте/брашно с всички подправки. В тази прахообразна смес оваляйте маринованите картофи, отърсете излишното и ги пуснете в умерено загрято олио. Запържете ги до приятен златист цвят, след което ги извадете с решетъчна лъжица.

хрупкави картофи с подправки

Ако искате да ги изпечете на фурна, пригответе следната марината: смесете два белтъка, добавете половин чаена лъжичка сол, черен пипер, червен пипер и подправки по ваш вкус.

Накиснете картофите в тази смес, след което ги подредете на един слой върху тава, покрита с хартия за печене. Печете ги в загрята фурна на 220 градуса до зачервяване.

смес за картофи

хрупкави пържени картофи

 Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft