3 трика, с които оризът няма да ви се слепне никога и да стане глетав и разкашкан

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
3 трика, с които оризът няма да ви се слепне никога и да стане глетав и разкашкан
3 трика, с които оризът няма да ви се слепне никога и да стане глетав и разкашкан
421865
3 трика, с които оризът няма да ви се слепне никога и да стане глетав и разкашкан
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Много домакини не обичат да готвят ястия с ориз, поради факта, че той много често се слепва и става на бучки, разварява се или не се сварява добре. Искаме да споделим с вас трикове, благодарение на които вашият ориз ще бъде винаги перфектен.

 

Накиснете ориза преди готвене

Ако последвате този съвет, оризът ще набъбне и по време на готвене ще се отдели много по-малко нишесте.

Оризът е нужно да се залее със студена вода, така че водата да е 2 пръста над него и да се остави в продължение на един час.

Излейте водата, вземете съд и разтопете 50 грама краве масло. Добавете вряла вода в съотношение 1: 1 спрямо ориза. Добавете във водата 1/2 чаена лъжица сол и разбъркайте добре. Изсипете ориза, покрийте с капак и оставете да се готви 15 минути. Когато цялата вода се изпари – оризът е готов. Покрийте с капак и оставете да престои в продължение на 30 минути.

 

Запържен ориз

Сварете вода. Изплакнете ориза, прецедете го в гевгир и го оставете да изсъхне.

Изсипете в съд 2 супени лъжици растителна мазнина. Сложете я на огъня, изсипете ориза и запържете в продължение на 5-10 минути. Оризът трябва да се разбърква непрекъснато и да се пържи, докато стане бял.

Изсипете вряла вода в тенджерата, сложете сол и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да къкри, докато водата се изпари. Можете да разбъркате ориза, но не повече от 1-2 пъти.

 

Използвайте повече вода

Излейте в съд 2 литра вода и я поставяте да заври. Паралелно с това сварете вода в кана. Измийте ориза. Когато водата заври, сложете сол и изсипете ориза.

Варете го, докато стане почти готов. Когато видите, че оризът е почти сварен, изсипете го в гевгир, за да махнете водата. Полейте ориза с кипящата вода от каната и го оставете да престои в продължение на 5 минути.

Изсипете ориза в тенджера и добавете малко олио. Вместо олио, можете да използвате краве масло, само че е необходимо предварително да го стопите. Смесете го със сварения ориз и го оставете леко да се запари.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft