Кестените попадат в категорията сушени плодове , и са храна, която много засища с малко калории . Този вкусен плод крие много ползи за здравето. Ето някои от неговите основни характеристики, поради които е добре да ги консумирате:
Богатството на витамин "С" е основната характеристика, която разделя кестените от останалите хранителни стоки, както и малки количества мазнини. Кестенът съдържа по-малко от 70 калории на 30 грама, което го прави идеален за отслабване .
Изобилие от фолиева киселина
Кестените имат достатъчно фолиева киселина, по-точно витамин "Б9", който не е характерен за плодовете, а е важен и за формирането на червените кръвни телца в кръвта и синтеза на ДНК.
Този плод помага и за намаляване на нивото на холестерол в кръвта , а за да задоволите ежедневните нужди за витамини и минерали, се препоръчва да се яде най-малко 85 грама. С яденето на кестени, въвеждате магнезий и фосфор, които са важни за костите, но и помагат при регулиране на кръвното налягане .
Не съдържа глутен
Кестените не съдържат глутен, поради което придобиват популярност сред последователите на безглутеновата диета. Той съдържа нишесте. Поради тази особеност, брашното от кестени се оказа идеален за правенето на сладкиши, сладолед, супа и сосове.
Дивият кестен не се яде, но има лечебни свойства. Например, чай от див кестен успешно облекчава симптомите на астма и бронхит, а като основна съставка в кремовете, той е идеален за освобождаване от целулита и разширените вени.