Винаги съм бил изумена от домакините, които купуват миниатюрни бутилки от соев сос . Не мога да си представя колко дълго им е достатъчен този пълнеж. Лично аз винаги взимам соев сос в литров или 1,5 литров контейнер. В крайна сметка го използвам във всяко второ ястие, а в това се крие и тайната на така вкусните неща
Соевият сос нахлу в гастрономическия живот на семейството ми спонтанно, но се задържа в него, подозирам, че за дълго време. Има няколко опции за прилагането му. Сега ще ви разкажа по-подробно за всеки от тях. Обзалагаме се, че дори не сте предполагали!
Дресинг за зеленчукова салата
На изток е популярна салата от студена юфка със зеленчуци и риба. Разбира се, соевият сос е идеалният дресинг за такава закуска. Въпреки това дори обикновена зеленчукова салата може да бъде подобрена с този сос. Разтворете го с лъжица зехтин, добавете лимонов сок и френска горчица. Пикантният дресинг е готов!
Соев сос като марината
Соевият сос, подобно на виното, перфектно омекотява протеиновите влакна. Следователно и бялото, и червеното месо са мариновани в него. Подправки (босилек, провансалски билки, риган, чесън), смес от чушки и лимонов сок се добавят към марината на основата на соев сос. След готвеното месо става по-крехко и сочно.
Глазура от соев сос
За да направите глазура от соев сос, смесете го в купа с лимонова кора, джинджифил, чесън, билки и мед. Намазвайте картофите и парчета месо с тази маса на всеки 10 минути по време на печенето. Разбира се, глазурата може да се направи и в тигана. Трябва обаче да се уверите, че сосът не изгаря.
Подобрител на вкуса на месото
Най-полезното свойство на соевия сос е да подобрява вкуса на месото, без да го прекъсва. Ето защо сосът често се добавя към бульона, особено ако последният се приготвя набързо. Соевият сос не само придава на супата по-наситен вкус, но и апетитен цвят. Освен това се добавя към яхнии, за да се постигнете правилната консистенция.
Соев сос вместо сол
Основното правило на доброто ястие е балансът на сладко и солено. Ето какъв вкус има соевият сос. Ето защо, изтъкнати готвачи по целия свят експериментират и го добавят почти във всичко. Добавя се към картофи, елда, печени пилешки гърди и дори омлет. Соевият сос придава на всичко сладък вкус и приятен карамелен цвят.
Сигурен съм, че много от вас са използвали соевият сос само при приготвянето на азиатски ястия. Надяваме се, че тази подправка вече ще се появява по-често в менюто ви. Ако статията ви е харесала, запазете и споделете с приятелите си!