Няма нищо по-красиво от старинните сладкиши, защото не само, че се приготвят от естествени продукти, които винаги имате в кухнята, те се мерят с чаша и можете да ги правите, когато пожелаете, дори всеки ден. Сладкишът с шоколадова заливка , който ви предлагаме днес, е много сочен и вкусен. Ето какво ви трябва, за да си го приготвите:
Сочен сладкиш с шоколадова заливка
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
4 яйца
1 чаша захар
1 чаша прясно мляко
1 чаша олио
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 пакетче ванилова захар (10 г)
3 бр. супени лъжици какао на прах (30 г)
2 чаши брашно (200 г)
За заливката:
2 чаши мляко
1 малка чаша олио (50 мл)
1 малка чаша захар
3 супени лъжици какао (30 гр.)
Приготвяне:
Включете фурната веднага да загрее на 180 градуса, тъй като докато загрее, вече ще сте приготвили тестото за сладкиша и той ще е готов за печене. Пригответе всички съставки, посочени в рецептата, и мерителна чаша от 200 ml.
В по-дълбока купа счупете четири яйца (не е нужно да отделяте белтъците от жълтъците), след което ги разбийте на пяна с миксер. При непрекъснато разбиване постепенно добавете една чаша захар. Трябва да бъркате около 5-10 минути, тоест докато захарта се разтвори и яйцата побелеят на кремообразна гъста смес.
Добавете една чаша мляко и една чаша олио към разбитите яйца, след което продължете да разбивате още една минута, докато съставките станат гладки. След това добавете едно пакетче ванилова захар и 2 чаши пресято брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер и 3 супени лъжици какао на прах.
Разбийте с миксер, но на най-ниската скорост (на уреда) до получаване на равномерна, гладка, хомогенна смес. Така приготвеното тесто изсипете в намазнена тава с размери 26х33 см., но можете да го печете в каквато форма желаете (ако е по-голяма, ще се получи по-нисък сладкиш, а ако е по-малка, сладкишът ще бъде по-висок).
Сместа се разпределя равномерно в тавата и се пече в загрята на 180 градуса фурна (около 25 минути). Докато сладкишът се пече, приготвяте заливката: в тенджера слагате 2 чаши мляко (400 мл), по 1 малка чаша захар (2 супени лъжици) и олио (50 мл) и 3 супени лъжици какао (30 г).
Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане. Глазурата не трябва да завира, а да се затопли, за да се слеят съставките в еднороден сос. Изпеченият блат се оставя да изстине, да е хладък, след което се нарязва на кубчета.
След това се залива с топлия сос, оставя се да изстине и се украсява по желание.