Компотът е любима напитка през лятото, защото освежава, ако се пие студен, но и през студения период, ако се пие горещ, защото сгрява, възстановява и има отличен плодов вкус и неустоим аромат.
Разбира се, компотът е добре да се пие през цялата година, защото е отличен и за здравето, тъй като със своите свойства позволява регенерация и поддържане на младежки вид.
Сорбитолът и пектинът са съставки, съдържащи се в сливите, които ефективно влияят на процеса на храносмилане и, наред с други неща, допринасят за постепенно намаляване на телесното тегло. Освен това сливите са богати на витамини С, А, РР, С, желязо, магнезий, цинк, йод, които допринасят за правилното функциониране на червата и стомашно-чревния тракт.
Компотът от сливи премахва токсините от тялото и понижава холестерола. Сливите също са добър източник на йод. Пет сини сливи осигуряват 13 mcg йод, или около 9% от дневната нужда. А всички знаем колко важна и необходима е тази съставка.
РЕЦЕПТА ЗА КОМПОТ ОТ ЦЕЛИ СЛИВИ, БЕЗ КОНСЕРВАНТИ
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
2 кг сини сливи
1 супена лъжица захар за всеки буркан
малко вода според нуждите
бурканите се стерилизират във фурна на 90-100 градуса (или се измиват в съдомиялна), затварят се с нови капаци или с такива, забърсани със спирт.
ПРОЦЕДУРА:
Измийте добре сливите под студена вода, след което ги набодете с чиста стерилна игла. Набодете всяка слива 6-8 пъти на различни места, след което я сложете в чист буркан. Сливите трябва да са твърди плодове и да не са повредени.
Във всеки буркан сложете по една супена лъжица захар. След това напълнете бурканите с вода догоре.
Затворете напълнените буркани с чисти капачки. Покрийте дъното на широка и дълбока тенджера с кухненска кърпа.
Вътре се нареждат бурканите на малко разстояние и се налива вода, колкото да се напълни до височината на капачките. Поставете тенджерата на огъня и намалете температурата от момента на кипене.
Оставете да пастьоризира така за 40 минути, докато водата просто "къкри" леко. След пастьоризация бурканите се оставят в горещата вода да изстинат, след което се забърсват и се съхраняват на тъмно и хладно място.