Беше на промоция в супера и не се сдържах! Сега бурканчетата чакат зимата в килера - иде ми да ги нападна!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Беше на промоция в супера и не се сдържах! Сега бурканчетата чакат зимата в килера - иде ми да ги нападна!
Беше на промоция в супера и не се сдържах! Сега бурканчетата чакат зимата в килера - иде ми да ги...
9648
Беше на промоция в супера и не се сдържах! Сега бурканчетата чакат зимата в килера - иде ми да ги нападна!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Карфиолът  е вкусен, красив и  полезен зеленчук . Неговите съцветия са богати на калций, магнезий, манган, калий, желязо, флуор, цинк, мед, и каротин. Карфиолът е склад на ценни витамини - А, К, С, В1, В2, В6, Е, Н, и дори рядко срещания витамин U.

В допълнение, карфиолът може лесно да украси празничната трапеза. Не вярвате? Тогава опитайте тази рецепта. Ще очарова дори и тези, които не харесват този зеленчук пресен. От мариноването вкусът му се трансформира до неузнаваемост. От това количество продукти се получават 5 половинлитрови буркана.

Съставки:

1 кг карфиол

3 моркова

3 червени чушки

2 глави лук

5 люти чушки

20 зърна бахар

15 карамфилчета (може да ги пропуснете)

5 дафинови листа

5 ч.л. оцет

50 гр.

сол

5 с.л. захар

1,5 л вода

Приготвяне:

  1. Използвайте пресен карфиол, с хубав цвят и гъсти "розички". Разделете цветчетата и измийте.
  2. Нарежете чушката на кубчета, морковите - на резени, лука - на полумесеци. На дъното на предварително подготвените буркани поставете нарязаните зеленчуци.
  3. Отгоре покрийте с люта чушка, дафинов лист, бахар, карамфил, като равномерно ги разпределите по бурканите.
  4. Пригответе маринатата: Смесете водата, солта и захарта. Оставете да заври.
  5. Подредете карфиола в бурканите, като добре ги напълните. Залейте с вряла вода и затворете с капаци. След 5 минути отцедете водата. Веднага изсипете маринатата в бурканите. Добавете по 1 ч.л. ябълков оцет във всеки. Хубаво затворете.
  6. Завийте бурканите на топло и ги оставете така, докато изстинат.

За разлика от обичайното зеле, карфиолът не се съхранява дълго време в суров вид. Затова най-добре е да го мариновате за зимата, за да запазите ценните му витамини.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft