Това е една чудесна алтернатива на сармичките – оригинално зеле, което изглежда много красиво, а на вкус няма кой да му стъпи на малкия пръст
Нужни съставки:
зеле – 1-1,5 кг;
мляно свинско или говеждо месо – 500 грама;
лук – 1 брой;
ориз – 100 грама;
яйца – 2 броя;
заквасена сметана – 2-3 супени лъжици;
галета – 2 супени лъжици;
олио – 2 супени лъжици
сол и черен пипер – на вкус.
Приготвяне:
Внимателно отстранете кочана на зелето. Сварете зелето в подсолена вода за около 30 минути, докато омекне.
Отделете внимателно всяко листо. Изрежете средата, която не се е сварила. В средата поставете малко плънка и покрийте с листа; след това отново сложете от плънката и покрийте с листа – все едно събирате цветна пъпка. По този начин редувате плънка и зеле. Последният слой трябва да бъде от зелеви листа.
Намажете пълненото зеле с олио, обвийте плътно с алуминиево фолио и печете във фурната за около 40 минути при температура от 200 градуса.
След това махнете фолиото, намажете със заквасена сметана и поръсете с галета. Поставете така отвореното зеле във фурната за около половин час. Оставете го във фурната, след като е вече изключена за 10 минути. Сервирайте със сметана.