От няколко месеца експериментирам с готвенето в микровълнова печка .. Палачинките в микровълновата са сред успешните ми експерименти. Правят се бързо и имат вкус толкова добър, колкото пържени в тиган.
Направих както сладки, така и пикантно солени. Просто намалете количеството захар, добавете различни подправки, настърган кашкавал и страхотната закуска е готова. Помага, ако хлябът свърши, а нямате време да бягате до магазина. И ако намажете солените палачинки с пастет или пък гарнирате с продукти по ваш избор, е напълно възможно да сервирате ястието на празничната трапеза.
Съставки
прясно мляко 500 мл
Яйце 1 бр
Захар 1 ч.л.
Сол 1 щипка
Пшенично брашно 200 гр
Слънчогледово олио 1 супена лъжица
Масло 30 гр
Ванилия на вкус
Подготовка
Разбийте яйцето със захар и сол. Налейте мляко, добавете постепенно пресятото брашно и разбъркайте добре с бъркалка, за да няма бучки.
Накрая добавете слънчогледово олио и малко ванилия. Разбъркайте отново и оставете да престои 15 минути
С четка разтопено масло намажете керамична плоска чиния. Изсипете 2 1 черпак от тестото и печете в микровълновата фурна за 1 минута на максимална мощност.
През това време повторете процедурата с втората чиния. Най-удобно е да използвате 4 чинии. Това ще позволи на готовите палачинки да се охладят, без да прекъсвате процеса на печене. Намазвайте чиния с прясно масло всеки път или олио
От това количество тесто се получават около 20 средно големи палачинки. Не е нужно да печете всичко наведнъж. Ако искате палачинките да са пресни, изсипете тестото в бутилка и приберете в хладилника. Но не повече от 48 часа. Обичам тези бързи палачинки с конфитюр от ябълки . Прекрасна закуска или десерт!