Чорбаджийско сладко, агнешки дреболийки по юнашки и уникални юнашки кюфтаци ще бъдат приготвени днес в Копривщица. „Това ще се случи на мегдана в града, на жив огън, както са го правили нашите баби”, казва за „Дарик” Ангел Ангелов, който е председатели на Националният тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България.След най-големия български тиган-Юнашкия тиган, с който бяха атакувани рекордите на Гинес преди години, беше създаден и още един уникален съд за приготвяне на традиционна българска храна.
Това е най-голямата у нас Юнашка тава, направена от 250 килограма стомана. В Юнашката тава могат да бъдат приготвени 5200 порции едновременно.
Най-големият български тиган е изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см., висок е 20 см и е проектиран за приготвяне от 350 до 3100 порции. Заедно двата съда могат да изхранят близо 8000 човека наведнъж.
В момента фондацията работи по програмата „Кулинарен историк“ в която се възстановяват стари кулинарни рецепти, приготвени в големи съдове по традиционен начин.
Сдружението е организатор и на гайдарското надсвирване „Златна българска гайда“, което се случва всяка есен в Копривщица. В надсвирването се състезават двете най-големи гайдарски практики в България-джура гайда и каба гайда. По думите на Ангелов в Копривщица „всичко ще бъде юнашко и веселбата и гозбите“.
Юнашката тава и Юнашкият тиган си имат и две внучки, наречени Сладуна и Благуна, но какво ще се приготви в тях, ще разберете, ако посетите Копривцища на 2 май.
Най-големият български тиган е изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см., висок е 20 см и е проектиран за приготвяне от 350 до 3100 порции. Заедно двата съда могат да изхранят близо 8000 човека наведнъж.
В момента фондацията работи по програмата „Кулинарен историк“ в която се възстановяват стари кулинарни рецепти, приготвени в големи съдове по традиционен начин.
Сдружението е организатор и на гайдарското надсвирване „Златна българска гайда“, което се случва всяка есен в Копривщица. В надсвирването се състезават двете най-големи гайдарски практики в България-джура гайда и каба гайда. По думите на Ангелов в Копривщица „всичко ще бъде юнашко и веселбата и гозбите“.
Юнашката тава и Юнашкият тиган си имат и две внучки, наречени Сладуна и Благуна, но какво ще се приготви в тях, ще разберете, ако посетите Копривцища на 2 май.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари