Ново изследване показало, че солта не предизвиква високо кръвно налягане, а връзката между тези две неща е много по-сложна, отколкото се е смятало в миналото. Хипертонията е най-разпространеното хронично заболяване в света.
Тезата, че солта вдига кръвното е "преувеличена". Целта на специалистите е да оценят качеството на живот и хранителните фактори върху нивото на кръвното налягане. Макар че не са открили пряка връзка, авторите на изследването не са забелязали хората с високо кръвно да консумират по-големи количества сол в сравнение с останалите хора. Това показва, че солта се отразява по различен начин при различните хора. Консумацията на алкохол, възрастта и индексът на телесните мазнини има много по-силна връзка с високото кръвно. Приемът на големи количества плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане.