Изпълнението на рецептите е лесно, но с тези съставки може да се лишите от вредните Е-та
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените неща. Освен че така сме сигурни, че те няма да съдържат консерванти, оцветители и всякакви Е-та, удоволствието от консумирането на ръчно направени продукти е действително двойно.
За мнозина би могло да звучи странно и безсмислено човек да се мъчи да си направи сам шоколад, при положение че може да го закупи от всеки по-голям магазин и при това на съвсем разумна цена. Ако прочетете съдържащите се в него съставки обаче, е възможно напълно да се разочаровате.
Ето защо е добре да имате резервен вариант и да бихте могли сами да си приготвяте шоколад в домашни условия. Предлагаме Ви 2 лесни за изпълнение рецепти , чиито съставки могат да бъдат закупени навсякъде, но ще се лишите от вероятността в шоколада Ви да попаднат така нашумелите Е-та.
Традиционен шоколад
Необходими продукти: 50 г какаово масло, 2 с. л. какао, по желание за подслаждане захар или мед, а за допълнителни вкусове - натрошени ядки, стафиди или даже плодове
Начин на приготвяне : Какаовото масло се оставя на водна баня, като даже не е задължително да използвате котлон. Просто е необходимо съдът с водата да е с вряла вода. Целта е единствено маслото да се разтопи. Към него добавяте какаото и разбърквате до получаването на хомогенна смес.
Така бихте получили натурален шоколад с горчив, но истински какаов вкус. Ако предпочитате по-сладките шоколади, бихте могли да добавите мед или захар. Същото важи и за всякакъв вид ядки или стафиди. Независимо каква смес сте забъркали, необходимо е да я излеете върху кухненска хартия и да я оставите в хладилника за около 30 мин, докато шоколадът се втвърди.
Течен шоколад
Необходими продукти : 240 г сухо мляко, 4 с. л. какао, 190 мл вода, 230 г захар, 100 г масло
Начин на приготвяне : Какаото и сухото мляко се смесват. По желание към тях може да се прибави и ванилия. Отделно на слаб огън се смесват водата и захарта и се разбърква до получаването на сироп. Към тях се прибавя маслото и отново се разбърква, докато то се разтопи.
Така получената смес се изсипва върху какаото и сухото мляко и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Приготвеният по този начин течен шоколад може да бъде изсипан в голяма купа с капак или в бурканчета и да се съхранява в хладилник.