В народните вярвания Света Петка се приема като покровителка на семейството, дома,раждането и децата, заради което се приготвят специални курбани и пити.
Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейството да се преклони срещу нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото семейство.
Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят купичка със сол и чаша вино.
РЕЦЕПТА ЗА ОБРЕДНА ПИТА НА СВЕТА ПЕТКА
Традиционната обредна пита се приготвя от 1 килограм брашно, 500 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 1 супена лъжица олио и около 20 грама мая.
Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя за няколко минути. В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавя разтворената мая с мляко, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.
Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти.