Ново изследване на Центъра по диабет на шведския университет Лунд се стига до заключението, че консумацията на 8 порции пълномаслени млечни продукти на ден, в това число мляко, сирене, сметана, масло значително понижава риска от развитие на диабет тип 2, съобщава The Daily Mail. Досега здравословните съвети на специалисти включваха препоръка за избягване на пълномаслените млечни продукти .Това обаче според най-новите научни изследвания все повече се затвърждава като погрешна стъпка.
През последните десетилетия става ясно, че за високото ниво на мазнини в кръвта вина имат не толкова съдържащите холестерол , а простите въглехидрати и продукти, произведени от човека, като трансмазнините.
Мазнините в киселото мляко са необходими, ако се цели профилактика на остеопорозата, за която обикновено се препоръчва неговата консумация. Излишен е специалният избор на нискомаслени продукти с цел избягване на сърдечносъдовия риск, тъй като в препоръчваното количество за здрави кости пълномаслено кисело мляко едва ли би могло да навреди на кръвоносните съдове и сърцето. Мерките за тяхната защита би следвало да са други, като балансираното хранене и движение са в основата им.
Данните от проучването са представени пред Европейското дружество за изследване на диабета (EASD), във Виена, Австрия, като се пояснява, че ежедневната консумация на месо повишава риска от диабет, като този риск е по-голям, ако месото е с по-ниско съдържание на мазнини!...
Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, но те са полезни, твърдят учените, и именно те носят положителния за здравето ефект.
В проучването си те проследяват данните на 27 000 души на възраст между 45 и 74 години в продължение на 14 години, време през което 3000 от тях развиват диабет тип 2.
Те сравняват здравословното състояние на хора, които консумират по 8 порции млечни продукти на ден и други, които хапват средно по порция на ден. Под порция млечни продукти тук се приема 200 мл мляко, прясно или кисело, 20 г сирене, 25 грама сметана, 7 г масло.
Оказва се, че при участниците от първата група рискът от диабет е с 23% по-малък.
Мазнините в киселото мляко са необходими, ако се цели профилактика на остеопорозата, за която обикновено се препоръчва неговата консумация. Излишен е специалният избор на нискомаслени продукти с цел избягване на сърдечносъдовия риск, тъй като в препоръчваното количество за здрави кости пълномаслено кисело мляко едва ли би могло да навреди на кръвоносните съдове и сърцето. Мерките за тяхната защита би следвало да са други, като балансираното хранене и движение са в основата им.
Данните от проучването са представени пред Европейското дружество за изследване на диабета (EASD), във Виена, Австрия, като се пояснява, че ежедневната консумация на месо повишава риска от диабет, като този риск е по-голям, ако месото е с по-ниско съдържание на мазнини!...
Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, но те са полезни, твърдят учените, и именно те носят положителния за здравето ефект.
В проучването си те проследяват данните на 27 000 души на възраст между 45 и 74 години в продължение на 14 години, време през което 3000 от тях развиват диабет тип 2.
Те сравняват здравословното състояние на хора, които консумират по 8 порции млечни продукти на ден и други, които хапват средно по порция на ден. Под порция млечни продукти тук се приема 200 мл мляко, прясно или кисело, 20 г сирене, 25 грама сметана, 7 г масло.
Оказва се, че при участниците от първата група рискът от диабет е с 23% по-малък.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари