" Родопският пататник е едно от най-вкусните традиционни български ястия, които е необходимо да присъстват в тефтера с рецепти на всяка домакиня "
Необходими Съставки
кисело мляко - 500 г.
картофи - 1 кг.
масло - 100 гр.
яйца - 5 бр.
царевично брашно - 100 гр.
червен пипер - 1 ч. л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.
сол
Начин на приготвяне
Картофите се сваряват цели, обелват се и докато са топли, се смачкват с вилица или преса. Прибавя се киселото мляко, предварително разбъркано с брашното, содата, яйцата и червения пипер. Сместа се посолява, разбърква се добре с дървена лъжица и се изсипва в тава, обилно намазана с масло.
Пече се върху печката. Щом се изпече от долната страна, се обръща на капак, за да се намаже тавата с останалата част от маслото, и се запече от другата страна.