Безквасният хляб се счита за по-полезен и лишен от много недостатъци на обикновеното пухкаво самунче. Много домакини отдавна търсят перфектната рецепта за този продукт. Ето защо сме ви приготвили вкусен и лесен вариант на приготвяне на хляб без добавянето на дрожди и специален фермент.
Създател на рецептата е д-р Торсунов. Тези, които приготвят този хляб, твърдят, че колкото по-дълго стои, толкова по-вкусен става!
Как да направим безквасен хляб
СЪСТАВКИ:
- 800 гр. брашно "екстра" клас
- 75 гр.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Смелете подправките. След това съединете всички сухи продукти, добавяйки 600 мл кисело мляко, и бъркайте до получаването на гъстота като на каша от грис. Ако добавите повече кисело мляко, то хлябът ще се получи по-мек.
- Намажете форма или тавичка с масло.
- В зависимост от получената консистенция, излейте или разпределете тестото във формата. Поставете във фурната на най-ниската температура. Тестото трябва да увеличи обема си два пъти. Малко повече от час и хлябът е готов.
Вземете под внимание: сухата смес може да се съхранява в продължение на не повече от 7 дни в хладилника. За да удължите срока на съхранение, добавете лимонена киселина и сода за хляб непосредствено преди да пъхнете сместа във фурната.
От първия път хлябът не винаги се получава перфектно. Не се отчайвайте, ще трябва само малко практика с количествата сода и кисело мляко.
Ако приготвите сухата смес седмица предварително, след това ще трябва просто да я смесите с кисело мляко и да пъхнете всичко фурната. Това отнема само 5 минути.