Пикочната киселина е основен продукт, който се получава от разграждането на пурини в тялото. Част от нея се синтезира в черния дроб
Пикочната киселина се изхвърля с помощта на бъбреците.
Притесняват ли ви болки в ставите ? Или сте забелязали, че ставите на пръстите ви са възпалени? Това е аларма на тялото, която има за цел да ви извести, че най-вероятно са налице повишени нива на пикочна киселина .
В този случай, в допълнение към задължителните препоръки на лекаря, трябва да обърнете внимание и на диетата.
Как да се намали нивото на пикочната киселина?
Артишокът има диуретични свойства, които ще улеснят изчистването на организма от токсини.
Този зеленчук съдържа голямо количество полезни минерали и антиоксиданти. За да не се губят полезните му свойства е необходимо да се приготвя правилно: варете артишока 20-45 минути в дълбок съд с отворен капак.
Ако венчелистчетата лесно се отделят от сърцевината на зеленчука, това означава, че той е готов за употреба. Най-вкусна и полезна част е сърцевината на артишока.
Лукът също е голям съюзник в борбата за изчистването на пикочната киселина. Продължителната употреба на този зеленчук може да намали нивата на пикочната киселина в организма. За да направите това, вие трябва да вземете две средни глави лук, да ги обелете и след това да ги нарежете наполовина, или както ви е удобно.
След това ги сварете в 1.5 литра вода, докато омекнат. Полученият бульон трябва да се налее в бутилка и да се добави сока на половин лимон. Пийте тази напитка през целия ден.
И тиквата, като артишока, има силни и доказани диуретични свойства.
Тиквата помага да се отървете от токсините и други вредни вещества, които се натрупват в организма. Може да преяждате с варена или печена тиква – това ще се отрази добре на цялото ви тяло. Само не бива да добавяте нищо друго, освен канела, мед и орехи. Тиквата със захар не е лекарство, а десерт.
Този зеленчук помага да се нормализира кръвното и естествения рН-баланс. Целина може да се консумира в суров вид, а на финала – да се приготви на пара с други зеленчуци.
Пикочната киселина няма да бъде ваш проблем ако редовно пиете сок от моркови. Сокът от моркови може да комбинирате със сок от целина и зелени ябълки.
Както казахме още в началото – обърнете внимание на диетата. Ето кои храни увеличават нивата на пикочната киселина в организма: пушена наденица, червено месо, карантии, безалкохолни напитки и хлебни изделия.
Погрижете се за здравето на хората, които обичате! Не забравяйте да споделите тази полезна статия в социалните мрежи.