От повече от 15 века хората пият айран . За неговото изобретяване трябва да отдадем почит на тюркските племена, които прекарват по-голямата част от живота си в походи. Ето защо те се нуждаели от специална напитка, която не само да утоли жаждата, но и глада им.
Ето това забелязали те: ако прибавим към млякото специален фермент, то става кисело и с уникален вкус. Също така въпросната напитката е хранителна и може да се съхранява дълго време.
Още от древни времена айранът е известен със своите изключителни лечебни свойства и е много ефективна за намаляване на теглото. Пиенето му активно подпомага процеса на храносмилане и отделянето на вредните токсини. В резултат се подобрява обмяната на веществата и човек губи тегло.
Как да си направим айран по оригинална рецепта:
- 1 литър прясно мляко
- 100 гр.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Сварете прясното мляко и след това го оставете да изстине до стайна температура.
- Изсипете в млякото закваската и разбъркайте добре сместа.
- След това прецедете напитката в буркан и плътно затворете капака.
- После увийте на топло буркана и го оставете да преседи така за един ден.
- След това нарежете магданоза и копъра, и ги прибавете към напитката.
- След това добре разбийте млечната смес с миксер и добавете сол на вкус.
- Поставете буркана в хладилника да се охлади добре.
Трябва да се приемат по 200 гр. от айрана дневно. За максимален ефект ечерята трябва да се замени с тази напитка. Целият курс за отслабване е 2 месеца. Айранът насърчава активното и безопасно отслабване. Също така с тази напитка може да приготвите различни диетични храни: плодова супа, коктейли, шейкове...