50 гр. качествено масло или маргарин (82%); може и растително масло
70 гр. заквасена сметана
3,5 гр. сол
За плънката:
1 яйце
100 гр. захар
За заливката:
200 гр. заквасена сметана
1 супена лъжица захар
От това количество съставки излизат около 20 охлювчета със сирене
ПРИГОТВЯНЕ:
В топлото мляко разбъркайте сухата мая, добавете половин чаена лъжичка захар, 2-3 супени лъжици брашно (общото правило). Разбъркайте всичко до гладка каша и я оставете за 30 минути да шупне. Пресейте брашното, добавете сол, захар и разбъркайте всичко, така че сухите съставки да се разпределят равномерно. Добавете към сместа с брашното размекнатата мазнина, сметаната и стрийте на едри трохи.
Изсипете вътре кашата с мая и омесете не прекалено меко тесто. Тъй като брашното е различно, може да се наложи да добавите още малко (ако тестото е много меко и не запазва своята форма) или още мляко (ако тестото стане прекалено твърдо).
Покрийте замесеното и го оставете да престои 10-15 минути. Отпочиналото тесто омесете добре, докато стане на гладка топка. Покрийте и оставете на топло да удвои обема си.
Ако имате време, премесете тестото още веднъж. Ако не, започнете веднага да го оформяте.
За плънката със сирене стрийте сиренето/изварата с яйцето и захарта на хомогенна смес. Ако сиренето е прекалено влажно, може да се наложи да добавите малко брашно или галета/настъргани солени бисквити.
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина от 0,5-1 cm. Отгоре намажете с плънката. Навийте на по-хлабаво руло, след това го нарежете на парчета с желаната дебелина. Получават се около 20 бр.
Подредете охлювчетата върпху тава, покрита с хартия за печене, покрийте и оставете за 40 минути да втасат.
След това ги намажете с разбито яйце. Печете на 180-200 ° С до зачервяване.
За заливката смесете сметаната със захарта. Веднага след изпичането им, щедро намажете охлювчетата със сметановата смес, плътно ги покрийте и оставете да изстинат.